Za smrtí některých je naše lhostejnost, zahájil prezident pietu na Hradě

  • 344
Na nádvořích Pražského hradu se během pondělního večera postupně rozsvítilo 30 tisíc svíček za téměř 30 tisíc dosud zemřelých s covidem-19 v Česku. Pietního aktu za oběti pandemie se zúčastnily stovky lidí včetně prezidenta Miloše Zemana. „Za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a tím, že jsme podlehli pokušení předčasně rozvolňovat,“ řekl a zapálil první svíčku.

Pieta začala v 19:30. Bílé svíčky v plastových půllitrových kelímcích zcela zaplnily třetí nádvoří Pražského hradu, část druhého a prvního nádvoří. Někde jsou pouze v řadách, jinde z nich vojáci vytvořili obrazce.

„Musím říci, že za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení předčasně rozvolňovat a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila. Věřím, že jsme si z toho všichni vzali ponaučení,“ řekl na úvod pietního aktu prezident Miloš Zeman.

Ze svíček byla utvořena symbolická cesta od všech vstupů, která návštěvníky navede k pietnímu místu na třetím nádvoří, u kterého mohou zanechat květinu.

Areál bude výjimečně otevřený až do půlnoci. Hudba Hradní stráže spustila ve 20 hodin, orchestr dohrál o dvě hodiny později. Za úplné tmy ve 22 hodin na krátkou chvíli zhaslo osvětlení uvnitř nádvoří. 

Návštěvníci museli dodržovat rozestupy a mít nasazené respirátory a areálem procházet ideálně plynule. 

„Chtěl bych vyjádřit naději, že nejpozději v září tohoto roku, a to především díky masivní očkovací kampani, tato pandemie u nás skončí a my na ni budeme vzpomínat jen jako na strašlivý sen,“ dodal Zeman.

Staroměstské náměstí pokryly kříže

Už v březnu si oběti covidu připomněli lidé na Staroměstském náměstí. Jeho dlažbu pokrylo asi 24 tisíc namalovaných křížů.

Staroměstské náměstí pokryly kříže za oběti covidu, smyje je až déšť

Lidé k těmto křížům spontánně pokládali květiny či zapalovali svíčky a připisovali jména svých blízkých, kteří v souvislosti s covidem zemřeli.

Nápisy byly často doplněny daty narození a úmrtí nebo přídavky, jako je „babička“, „máma“ či „táta“.

22. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video