Vlastimil Picek zůstane ministrem obrany i ve vládě Jiřího Rusnoka. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Picek povede obranu. Hledá se ministr financí, ve hře je i Fischer

  • 511
Tři další ministry našel premiér Jiří Rusnok. Vlastimil Picek zůstane i v jeho vládě v křesle šéfa obrany, novým ministrem dopravy bude bývalý generální inspektor Českých drah Zdeněk Žák. Do křesla ministra průmyslu si sedne rektor Vysoké školy podnikání v Ostravě Jiří Cienciala. Rusnok dál hledá ministra financí, ve hře je expremiér Jan Fischer.

O tom, že se Picek rozhodl pokračovat jako ministr obrany v úřednické vládě, napsalo už čtvrteční vydání MF DNES, před polednem to pak sám Picek potvrdil v telefonátu Rusnokovi. "Po důkladném zvážení situace jsem dospěl k závěru, že mám ve své práci pokračovat," uvedl pak v tiskovém prohlášení.

"Považuji se za nestranického odborníka, s tímto jsem nastupoval i do vlády Petra Nečase. Resort obrany potřebuje stabilitu a já cítím za povinnost dokončit hlavní úkoly, které jsme si s mým týmem stanovili," doplnil Picek.

Dodal, že jde o největší změny branné legislativy od 90. let, probíhající reorganizaci armády i ministerstva nebo o dokončení vyjednávání o budoucí ochraně našeho vzdušného prostoru. "Stál jsem u zrodu těchto úkolů a myslím, že je pro naši zemi důležité, abych je dotáhl do úspěšného konce," upřesnil šéf resortu obrany. Picek bude jediným ministrem, který působil v kabinetu Petra Nečase a který získal místo i ve vládě nové. Rusnok chtěl i ministra školství Petra Fialu, ale ten mu odmítl.

Žák usiloval o odvolání šéfa Českých drah Žaludy

To, že mu kývli Cienciala a Žák, řekl Rusnok ČT ve čtvrtek ráno při příjezdu do Kramářovy vily. Žák v minulosti působil i jako poradce nynějšího prezidenta Miloše Zemana. V letech 2001 až 2003 vedl generální inspekci Českých drah. Později byl i náměstkem ministra dopravy Petra Bendla z ODS, vedl dozorčí radu ČD a kritizoval neprůhledné hospodaření drah. Bez Bendlova vědomí usiloval o odvolání šéfa ČD Petra Žaludy.

Třiašedesátiletý Cienciala byl 14 let ředitelem Třineckých železáren. Ve funkci skončil v roce 2011. Teď je v dozorčí radě společnosti, zároveň je rektorem a také zasedá v Radě pro výzkum, vývoj a inovace, kterou využívá odstupující kabinet premiéra Petra Nečase.

Jiří Cienciala povede v Rusnokově vládě ministerstvo průmyslu.

Rusnokova vláda

Nabídku přijali:

Miroslav Toman - ministr zemědělství

Martin Pecina - ministr vnitra

Marie Benešová - ministryně spravedlnosti

Martin Holcát - ministr zdravotnictví

Jan Kohout - ministr zahraničních věcí

Dalibor Štys - ministr školství

František Koníček - ministr práce a sociálních věcí

Jiří Balvín - ministr kultury

František Lukl - ministerstvo pro místní rozvoj

Jiří Cienciala - ministerstvo průmyslu a obchodu

Zdeněk Žák - ministerstvo dopravy

Vlastimil Picek - ministerstvo obrany

"Beru to jako dočasnou službu státu," řekl  Cienciala na setkání s novináři v Ostravě, proč post ministra přijal. Ve své funkci se chce soustředit na zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu, podporu podnikání a rozvoj spolupráce se školstvím. Současnou situaci označil za krizi.

"Zaměřím se také na další podporu podnikání," doplnil. Chce se také věnovat rozvoji spolupráce průmyslu a školství, technickému vzdělávání, vědě, výzkumu a inovacím.

Dodal, že rozhodování o Rusnokově nabídce nebylo pro něho snadné, jednak vzhledem k současné politické situaci a také vzhledem k pracovnímu vytížení.

"Chtěl bych touto cestou také zdůraznit, že odmítám jakékoliv případné politizování a intrikaření kolem mé osoby a nové pozice, kterého se nehodlám účastnit," poznamenal nový ministr průmyslu.

Neobsazená jsou ještě ministerstva financí a životního prostředí

Neobsazená jsou ještě místa ministra financí a životního prostředí.

V souvislosti s resortem financí se v posledních dnech nejvíce hovoří o bývalém premiérovi a neúspěšném prezidentském kandidátovi Janu Fischerovi. "Věci mají svou posloupnost: nejprve nabídka přichází, pak je možné se k ní vyjádřit. Přijde-li pan premiér s takovou nabídkou, důkladně ji zvážím a rozhodnu se," sdělil agentuře ČTK Fischer. Hradní kancléř Vratislav Mynář už ve středu pro Lidové noviny uvedl, že volba Fischera by podle něj měla logiku. "Myslím, že by to byl dobrý výběr. Aspoň by nikdo nemohl spekulovat, že je to vláda pana Zemana, když byli ve volbách protivníci," uvedl Mynář.

Za Rusnokem ve čtvrtek dorazil i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro životní prostředí Jan Rafaj. Nabídku jít do vlády prý nedostal. "Řešili jsme podporu obnovitelných zdrojů energie," řekl při odchodu Rafaj.

Už ve středu přijal nabídku na post ministra pro místní rozvoj kyjovský starosta, nestraník František Lukl. Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová se zase rozhodla, že vyhoví požadavku ČSSD a že si kvůli vstupu do vlády pozastaví členství ve straně.

Rusnok zatím do své vlády, kterou sestavuje bez předchozí dohody s parlamentními stranami, zlákal tři sociální demokraty. Jak Jan Kohout, který obsadil post ministra zahraničí, tak ministr práce František Koníček ale hned poté, co Rusnokovi kývli, uvedli, že si členství ve straně alespoň pozastaví. To podle nich stačí. Benešová vzdorovala nejdéle. Hájila se tím, že ji Rusnok oslovil jako odbornici a ne jako členku sociální demokracie (více čtěte zde).

Prezident Miloš Zeman by mohl novou vládu jmenovat příští týden ve středu. Podle dosavadních vyjádření politiků parlamentních stran bude ale důvěru Sněmovny získávat jen těžko.

Jmenování Jiřího Rusnoka. Premiér sestavuje novou vládu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video