Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Babiš odmítl kritiku Petříčka a Zaorálka vůči Izraeli. Ozval se i Zeman

Premiér Andrej Babiš kritizoval sociálnědemokratické ministry zahraničí Tomáše Petříčka a kultury Lubomíra Zaorálka, který dřív také vedl resort diplomacie, za novinový článek napadající politiku Izraele vůči Palestincům. Text, který podepsal i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, odmítl také prezident Miloš Zeman.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podle rezoluce OSN z r. 1947 měly v Palestině (v té, co zbyla po vzniku Jordánska) vzniknout dva státy - stát Židů a stát Arabů. Stát Židů vznikl v okamžiku zániku Britského mandátu 14. 5. 1948, Arabové místo vyhlášení svého státu Izrael druhý den napadli. Takže platnost té rezoluce skončila 15. 5. 48, tím dnem možnost vzniku arabského státu padla. Izraelci po úspěšném zázračném ubránění se rozšířili své území do lépe bránitelných hranic - i tam, kde měl být ten stát arabský. To se opakovalo v r. 67, kdy přesně stejně Izrael obsadil Záp. břeh, další území, které bylo v r. 47 kresleno jako součást státu palestinských Arabů.

Cituji z 2 roky starého článku: "Palestinci poblouznění štvaním svých imámů a teroristického vedení v Ramallahu si slibují od útoků bůhví co. Svému nesmyslnému snu o vyhnání Židů ze země, kterou si ve svých skandováních nárokují „od řeky k moři“, tedy celou, je ale vraždění neposune. Izraelský ministr zemědělství Uri Ariel na pohřbu Adiela Kolmana (Žida zavražděného arabským teroristou) řekl: “Naší odplatou jsou osady a pevné držení země. Doufám, že budeme pokračovat ve výstavbě v Jeruzalémě a v Judeji a Samaří a jasně se rozhodneme, že mezi Jordánem (řekou) a (Středozemním) mořem bude jenom jeden suverénní stát – Stát Izrael.“ Konec cit.

To by bylo podle mě řešení problému, Izrael už by si s palestinskými Araby na svém území poradil, zajistil by jim mír, práci a životní úroveň. Stejně jako s těmi 1,66 miliony Arabů, kteří dnes v Izraeli žijí a jsou izraelskými občany (a kupodivu se do žádné arabské země nehrnou...). Jenže mezinárodní společenství to bohužel Izraeli nedovolí, a bude dále bohužel podporovat vraždící arabské teroristy.

1 0
možnosti

Je skutečně záhadou, co je to napadlo. Sami říkají "Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu." Nejen to, oni ti "Palestinci" (míněno zřejmě "palestinští Arabové") v minulosti mnohokrát promarnili možnost zřízení toho svého státu, o nějž tak údajně usilují. Nejdříve v r. 48, posléze po dobu asi 7 let, kdy byl Záp. břeh okupován a posléze anektován Jordánskem - tedy palestinským arabským státem. To byla ideální doba, kdy mohl vzniknout na Záp. břehu další (kromě Jordánska) stát palestinských Arabů. Nestalo se tak, Izrael v obranné válce území obsadil, nabídl jej Jordánsku, to jej odmítlo, a tím to končí. Celé je to fraška - přeci asi 1,7 milionu izraelských občanů jsou Arabové, a nic se neděje (jsou to "Palestinci", či nikoliv? jsou to stejní palestinští Arabové jako ti na Záp. břehu). Žádný stát "Palestina" nevznikne, to je jasné, vždyť ti Arabové o to ve skutečnosti nestojí. Snad nejjednodušší by byla ta anexe (i když ve skutečnosti ji zřejmě Netanjahu nechce provést), o něco by se zvýšil počet Arabů i Židů ve státě Izrael, to je celé.

1 0
možnosti

K60a24r58e74l 73H72r48u16b95ý

25. 5. 2020 16:15

Mrazí mne v zádech při představě, že by Schwarzenberg byl presidentem ČR.

1 1
možnosti
Foto

Je mi stydno, že je Zeman naším prezidentem, nicméně eurohujerství „stařičkého feudála“ mi nahání husí kůži asi tak, jako se mi chce zvracet ze Zemanových vět, za které bych tu dostal ban, pokud bych si dovolil je tu citovat. To nemůžeme mít normálního prezidenta? Havla jsem měl přes jeho chyby dost rád. Klaus je pro mě starý ješita, ale ještě si uchovával jakési dekorum. A Zeman?

Ano, na protest Zemanovi jsem volil Schwarzenberga, ale byl to jen další „antizeman“. Pokud by dnes vypukl duel mezi těmito dvěma pány, asi bych už výjimečně k takovým volbám nešel. Schwarzenberg působí jako vcelku slušný člověk, ale jeho vztah k EU nemohu. Pokud by šlo jen o dekorum, o důstojného mocnáře na Hradě, bez valných pravomocí, viděl bych ho tam docela rád, ale jeho vztah k EU se mi mrtě nelíbí; a to nejsem zastáncem czechxitu za každou cenu právě teď, protože v tuto chvíli nemáme KAM vystoupit. Fandím Britům, že „měli tu drzost“ a „European Oninon“ (česky je to volně Evropská uhnije) opustili. Jenže my bychom si to ze strany EU vyžrali daleko víc, nadto naše politické „špičky“ nás táhnou do daleko horších zadnic. Čínské písmo a azbuka, dědkuji pěně, ne!

Kdybychom měli rozlohu Německa, můžeme být srdcem Evropy i bez EU, protože by nás museli brát zatraceně vážně; jen je nás na počet malé americké/ruské/čínské velkoměsto.

..

A přesto jsem pořád rád za tu naši malou republiku, kde si žijeme ještě docela dobře.

0 1
možnosti

A35l69e53š 16N74o54v75á29k

25. 5. 2020 10:26

Černochová (ODS): "Budu prosazovat již na úterním zasedání Poslanecké sněmovny, abychom k této věci přijali jasné usnesení jako přímí zástupci naší veřejnosti, že se od tohoto prohlášení distancujeme a že potvrzujeme naši podporu Izraeli."

2 0
možnosti

Ještě doplním, Jde o kampaň koncernového tisku proti min. zahraničí, jednomu z nejlepších za velice dlouhou dobu a lezení do ing. Zemanovi.

0 5
možnosti

Jaké je to porušení linie české a unijní politiky? Nevšiml jsem si, že by se země Unie shodli na podpoře plánu Donalda. Unie ho naopak odmítla.

0 3
možnosti
Foto

D94a42n 83Š73í75d67a

24. 5. 2020 14:51

Naprostý souhlas se stanoviskem ministra Petříčka a exministrů zahraničí Zaorálka a Schwarzenberga. Anexe palestinských území by bylo brutální porušení mezinárodního práva. Stejný názor mají i další státy EU. A vy, diskutující, kteří ty kritiky označujete za neomarxisty, tak si nevidíte do úst. Tady se totiž shodli představitelé levice i pravice - viz Schwarzenberg přece není žádný levičák. A sionista Netanjahu u mne není žádný demokrat. Navíc obžalován z korupce.

3 4
možnosti

A když to území (Západní břeh Jordánu) anektovalo Jordánsko 24. 5. 1950, to nebylo brutální porušení mezinárodního práva? A když z tohoto území zaútočilo Jordánsko v r. 1967 na Izrael, to nebylo brutální porušení mezinárodního práva? Izrael ve vyhrané obranné válce to území dobyl, nabídl jej Jordánsku zpět (!!!), to jej odmítlo. Tím to skončilo. Sovětský Svaz dobyl polovinu Polska (s nímž ale nebyl ve válce...), vrátil ji někdy Polsku zpět? Inu, válka je válka, Arabové si začali, několikrát, vždy byli poraženi - vae victis! Kdo si začne, musí počítat s následky.

1 0
možnosti

Zemana nemůžu ani nic a nijak, ale jak se říká "I pokažené hodiny ukazují dvakrát denně správný čas"...!

5 1
možnosti
Foto

Jsou-li hodiny natolik pokažené, že stojí, pak je ta diagnostika jistě správná, nicméně Zeman nestojí. Nevím, zdali se opožďuje (s vývojem společnosti, ať už je to kamkoli), anebo se předbíhá (sovětské hodinky победа = nejrychlejší hodinky na světě – podle vzoru sovětský trpaslík, největší trpaslík), ale u takových hodinek byste hledal shodu se skutečným časem leda – přinejmenším! – s maturitou z matematiky.

Ano, i slepé kuře občas najde zrno; jsem rád, že náš přestárlý, ješitný a mstivý mocnář má alespoň někdy zdravý názor; přesto ho nejsem ochotný volit.

4 0
možnosti

Babiš odmítl kritiku Petříčka a Zaorálka. To je taky dobrý titulek.

1 1
možnosti

A36l75e45š 55N40o78v83á67k

24. 5. 2020 12:15

Kritika vůči Izraeli. Srozumitelné.

0 1
možnosti

Socialista Petříček jede jen dál antisemitistkou rétoriku nové levice.Tahle ČSSD zastupuje už jen menšiny,homosexuály a ty co nepracují .Obyčejným lidem nemůže být vzdálenější než je nyní a červený svetr tomu nepomůže.

7 1
možnosti

Kritika některých kroků Netanjahua, není antisemitismus, to říkám jako obdivovatel Izraele a jeho návštěvník.

2 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!