Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, poslankyně Hana...

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, poslankyně Hana Aulická-Jírovcová a předseda KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci před jednáním poslanecké sněmovny. (13. května 2020) (13. května 2020) | foto: Michal ŠulaMAFRA

Z Česka udělal kolonii USA. Vedení KSČM podpořilo Filipův útok na Petříčka

  • 900
Výkonný výbor KSČM v pondělí podpořil svého šéfa Vojtěcha Filipa v jeho novém tažení proti šéfovi české diplomacie Tomáši Petříčkovi. Vydal prohlášení, ve kterému obvinil ministra, že morálně a politicky devalvoval Česko na americkou kolonii.

V dokumentu se také uvádí, že Petříček „se snížil k přirovnávání hrůz nacistické okupace k událostem, které souvisejí se studenou válkou“. Komunisté považují za nepřijatelné, že „de facto připustil další krok k přenesení viny za rozpoutání druhé světové války dílem téměř rovným z nacistického Německa na Sovětský svaz“. „Pravice tak může být spokojena,“ stěžují si.

ksčm

„KSČM je přesvědčena, že ministr zahraničí morálně a politicky devalvoval Českou republiku z polokolonie na kolonii Spojených států amerických,“ uvedl výbor v prohlášení, které zveřejnil pod názvem: „KSČM varuje před nárůstem fašismu“.

Komunisté, kteří nepřímo odkazují na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6, opakují, že země zažívá zneuctění piety padlých rudoarmějců a bagatelizaci úlohy Rudé armády při osvobození Prahy.

Zároveň s odkazem na vyzdvihování role takzvaných vlasovců při vítězství Pražského povstání varují, že překrucování historické pravdy může představovat další přiložení polínka k možnému dalšímu válečnému konfliktu.

Kontroverze kolem Koněvovy sochy a pamětní desky vlasovcům v pražských Řeporyjích již trvají měsíce. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naposledy v pátek prohlásil, že bude nezbytné Koněvův památník obnovit. Zároveň označil za „dětinské“ české vysvětlování, že o odstranění sochy rozhodl na místní úrovni „jakýsi starosta“.

Filip v nedávném rozhovoru pro ruský armádní web Krasnaja zvezda řekl, že by Petříček měl opustit svou funkci. Ministr to označil za úsměvné. Vyjádřil názor, že jde jen o součást vnitřního boje v KSČM, kde si naopak svou pozici šéfa strany chce udržet Filip.

Opoziční TOP 09 a STAN už sbírají podporu k pokusu o odvolání Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Ovšem pokud vláda nebude chtít o podporu komunistů ke svému udržení přijít, koalice ANO a ČSSD jen těžko tuto iniciativu uvítá.

Výroky místopředsedy sněmovny v pondělí opět odsoudil předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan. Podle něho v zahraničí rezonují a mohou výrazně ovlivnit zahraniční politiku. „Ta musí být jednotná a nemůže ji paralelně utvářet soudruh, který by nás nejradši zaprodal Moskvě, stejně jako svoji důstojnost. Sněmovna se od těchto rudých postojů musí okamžitě distancovat,“ dodal.

„Nevím o tom, že by pro mne neplatila svoboda slova a neznám případ, kdy bych na jakékoliv zahraniční cestě nebo při přijetí zahraniční delegace nepostupoval v souladu s českými národními zájmy a naší zahraniční politikou,“ reagoval později Filip.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video