Premiér Petr Fiala | foto: Boháčová Anna, MAFRA

Mlejnkova role v „Dozimetru“ byla mimo rámec trestního stíhání, řekl Fiala

  • 158
Role šéfa civilní rozvědky (ÚZSI) Petra Mlejnka v objasnění korupční kauzy Dozimetr byla před zahájením a mimo rámec trestního řízení. Premiér Petr Fiala ve čtvrtek při návštěvě Hodonína u Kunštátu upřesnil své středeční vyjádření. Podle zdrojů Deníku N předložil Mlejnek ministrům čestné prohlášení jednoho ze svědků z kauzy Dozimetr, kterému radil, aby se obrátil na policii.

Mlejnek ve středu na jednání kabinetu vysvětloval členům vlády informace médií o svých kontaktech s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který je v kauze Dozimetr obviněn. Fiala poté uvedl, že Mlejnek sehrál při objasňování kauzy Dozimetr pozitivní roli.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nicméně informaci nepotvrdila. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ řekla webům Deník N a Respekt.

Šéf rozvědky Mlejnek zůstává. Pomohl objasnit kauzu Dozimetr, řekl Fiala

Deník N ve čtvrtek s odkazem na tři členy vláda napsal, že Mlejnek na zasedání kabinetu předložil čestné prohlášení podepsané jedním ze svědků v kauze Dozimetr.

„V dokumentu podle zdrojů z vlády stojí, že Mlejnek tohoto svědka přesvědčil, aby své podezření ze spáchání trestného činu nahlásil a spolupracoval s policií,“ uvedl server. Také podle dalšího ministra radil Mlejnek svědkovi, jak postupovat.

Kabinet ve středu neshledal důvody pro Mlejnkovo odvolání. Podle Rakušana by funkci nemohl vykonávat jen v případě, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Mlejnek, který se ujal vedení ÚZSI 8. července, by se měl příští týden zúčastnit jednání sněmovního bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu ÚZSI.

Hlasování o nedůvěře vlády

Opoziční hnutí ANO vyzvalo Fialu k odvolání ministra vnitra, jinak chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Pan Rakušan má důvěru, nejenom moji, ale má důvěru celé vlády. Nevidíme žádný důvod proto, proč by měl opouštět post ministra vnitra. Tento otevřený dopis spíše chápu jako snahu Andreje Babiše odvést pozornost od jeho problému,“ upozornil premiér.

Babiš napsal premiérovi, ať odvolá Rakušana. Jinak bude hlasování o nedůvěře

Podle Fialy nebude mít případné hlasování o nedůvěře vliv na české předsednictví v Evropské unii. Vláda je podle něj navíc připravená na případné hlasování o nedůvěře.

„Každý poslanec, i když do Sněmovny nechodí, má možnost pokusit se vyvolat hlasování o nedůvěře. My se tomu postavíme a jsem si jistý, že vláda svoji důvěru potvrdí. Myslím, že výsledky loňských parlamentních voleb jsou jasné a i většiny a menšiny ve Sněmovně jsou jasné,“ řekl Fiala.

Koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 loni těsně zvítězila nad hnutím ANO, které do té doby vedlo vládu. S Piráty a STAN pak má ve Sněmovně většinu 108 hlasů, opoziční ANO a SPD mají celkem 92 hlasů. Ke svržení vlády je potřeba 101 hlasů.

Babiš neočekává, že ANO při hlasování o vyslovení nedůvěry uspěje. „Nemyslím si to, oni ty koryta budou držet, ta stoosmička,“ řekl serveru Blesk.cz. Hlasování podle něj má být určitou bilanci. „Budou tam (ve vládě) pomalu devět měsíců a vůbec neřekli veřejnosti, jak plní programové prohlášení, vůbec nešli do regionů, s hejtmany se nebaví,“ doplnil Babiš. Kabinet je podle něj „úplná katastrofa“ a pro lidi nic neudělal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video