Klausovy výroky o zlu v očích Pekarové nemá smysl komentovat, řekl Fiala

  • 1415
Podle předsedy ODS Petra Fialy bylo vyjádření bývalého prezidenta Václava Klause ohledně Markéty Pekarové Adamové, která má být příští předsedkyní Sněmovny, neslušné. „Nevím, kdo by toto mohl brát vážně. Je to zkušená politička, která to několikrát prokázala,“ řekl Fiala v pořadu Partie na CNN Prima News. Klaus v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že z jejích očí a tváře čiší zlo.

„Ona byla vždycky můj kůň a já myslím, že si v této funkci povede velmi zdárně. Protože z ní – z jejích očí a tváře – čiší zlo. Myslím, že je tam kondenzované,“ okomentoval v rozhovoru pro páteční vydání MF DNES Klaus příští předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, která je lídrem strany TOP 09. 

„Věřím, že bude toto schopna uplatňovat, když se budou bavit poslanci, nevěnovat dostatečnou pozornost projednávání, svačit ve Sněmovně, telefonovat, nenosit roušky. Tak bude mít šanci, aby své skutečné já uplatnila,“ dodal a přiznal, že její podobu má zprostředkovanou pouze z médií, přes kamery. 

„Asi jí vždy publikují nějaké nepříznivé fotografie. A tím jsem, bohužel, nešťastně ovlivněn,“ řekl Klaus, který byl od roku 1991 až do roku 2002 předsedou ODS. 

Proti Klausovým slovům se ohradil předseda ODS a šéf koalice SPOLU Petr Fiala. „Markéta Pekarová Adamová je zkušená poslankyně a politička, která je schopná zastávat takovou funkci a několikrát to prokázala,“ řekl budoucí premiér a dodal, že je mu takový výrok trapné komentovat. „Měli bychom zachovávat pravidla slušnosti k druhému člověku a tady to bohužel nevidím. Nemá smysl to komentovat,“ uvedl. 

Nové ministerstvo nebo úřad určitě nebude

Fiala v pořadu Partie připomněl, že ODS bude v nové vládě usilovat o post ministra financí. Kandidáty jsou například první místopředseda Zbyněk Stanjura a ekonomický expert strany Jan Skopeček. Žádné nové ministerstvo nebo úřad ale určitě nevznikne, zdůraznil. Připustil, že zajímavým krokem by však mohl být nový post ministra pro evropské záležitosti. 

Koaliční smlouvu chce mít Fiala příští týden. Kdo může být v jeho nové vládě

„V Evropské unii je v současnosti jiná politická agenda než je ta zahraniční,“ řekl. Někteří členové vlády by se tak mohli věnovat problémům, které je podle Fialy potřeba lépe koordinovat, jako například digitalizace nebo příprava evropského předsednictví. 

V souvislosti s epidemií koronaviru Fiala ujistil, že nechce plošný lockdown. Vyjádřil se tak ke slovům Vlastimila Válka, který je podle médií kandidátem na post ministra zdravotnictví ve Fialově vládě. Válek dříve prohlásil, že senioři se musí buď naočkovat, nebo budou v lockdownu, takže nevakcinování lidé nad 60 let by například nemohli chodit do práce a měli by vyhrazené časy pro nakupování. „Nemá to být plošný lockdown v žádném případě. Nechceme je,“ podotkl FIala.

Zároveň nepotvrdil, že se Válek skutečně má ministrem zdravotnictví stát. „Veřejnost si zaslouží vědět jméno, až to ten člověk bude mít šanci řešit,“ řekl.

Koho se netýká energetická chudoba, tomu nepomáhejme

Fiala se dotkl i tématu zdražování cen energií. V první řadě odmítl plošná opatření na pomoc lidem, jež postihlo zdražení cen energií a ukončení činnosti dodavatelů. Opatření ve středu představil ministr průmyslu Karel Havlíček. „Proč budeme pomáhat plošně všem, když teď v největší krizi jsou jenom někteří?“ ptal se Fiala.

Havlíček uvedl, že asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít nárok na jednorázové dávky. Týkat by se to podle něj mohlo 400 tisíc až 500 tisíc domácností.

Jedinou cestou podle předsedy ODS je, aby se stát domluvil s dodavateli poslední instance na stanovení maximálního procenta, o které je možné zvýšit zálohy. „Druhá věc: je potřeba co nejrychleji lidem říct, nabídnout, vyzvat je k tomu, ať si dodavatele poslední instance změní na řádného dodavatele, tím se jim zase sníží ty zálohy,“ podotkl Fiala. To doporučil i Havlíček, podle kterého pak budou mít lidé lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, například skrze splátkové kalendáře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video