Pěstírna marihuany

Pěstírna marihuany | foto: Policie ČR

Pěstovat omamné kaktusy už není trestné. U marihuany vláda přitvrdila

  • 36
Pěstitelům exotických kaktusů, které obsahují omamnou látku meskalin, už nebude hrozit trestní stíhání. Pokud tedy mají kaktusy jen pro okrasu a ne kvůli obchodování s halucinogenní látkou. Vláda schválila návrh nařízení, které škrtlo kaktusy s meskalinem z "černé listiny". Naopak v pohledu na marihuanu kabinet přitvrdil.

Obsah omamné látky THC se nově nebude měřit z celé rostliny, ale pouze z květenství a přilehlých listů.

To je pro pěstitele marihuany méně výhodné, protože se tak snáze naměří obsah THC, který překračuje povolenou mez a pěstitel marihuany se nebude moci schovávat za to, že pěstuje jen "technické konopí".

Doposud se započítával celý stonek i kořeny rostliny, takže obsah omamné látky v rostlině byl formálně až pětkrát nižší. Změna pomůže Národní protidrogové centrále při odhalování nelegálních pěstování marihuany kvůli obchodování s touto "měkkou drogou".

Kaktusy s meskalinem už nejsou "na indexu"

Vláda naopak vyhověla pěstitelům kaktusů s obsahem halucinogenního meskalinu a škrtla je ze seznamu s omamnými látkami.

O chystané změně vládního nařízení, na jehož tvorbě se podíleli experti z protidrogové centrály, Antidopingového výboru, z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy čí Institutu kriminologie a sociální prevence, už dříve jako první informoval iDNES.cz. (více zde)

Pěstitelé kaktusů dříve kvůli vládnímu nařízení dokonce sepisovali protestní petici Stop zákazu kaktusů, protože se obávali kriminalizace. "Ten předpis byl postavený na hlavu. Kaktusáři často ani nevědí, jaké látky ty kaktusy obsahují. Pokud vím, tak meskalin není ani návykový, a co jsem slyšel od lidí, kteří to zkoušeli, tak po jeho požití nedochází k žádné euforii, k žádnému transu, spíš vyvolává vidiny a pocity úzkosti," řekl iDNES.cz pěstitel kaktusů z Děčína Martin Líbal.

Připustil ale, že indiáni si byli účinků látky obsažené v některých kaktusech velmi dobře vědomi. "Zpracovávali je. Nakrájeli je na kousky, proložili cukrem, vysušili a potom žvýkali jako bonbony," řekl iDNES.cz pěstitel kaktusů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video