(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Vláda se postavila proti návrhu, aby si lidé mohli doma pěstovat konopí

  • 167
Nesouhlas s návrhem skupiny poslanců, aby si lidé mohli doma vypěstovat pro osobní potřebu pět rostlin konopí, vyjádřila v pondělí vláda. Pro návrh, který iniciovali opoziční Piráti a našli pro něj i u poslanců dalších pěti stran, to znamená, že se snižuje šance na přijetí návrhu. Vláda mu vytýká, že je podle ní v rozporu s mezinárodní úmluvou o drogách.

Pod návrh se podepsalo 40 poslanců. Vedle Pirátů také někteří poslanci za vládní ANO a ČSSD a opoziční ODS, TOP 09 a hnutí STAN.

„Je třeba, abychom akceptovali konopí pro léčebné účely,“ prohlásil již dříve premiér Andrej Babiš. Měly by to podle něj akceptovat i zdravotní pojišťovny a návrh podle něj připraví ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch chce, aby konopí bylo hrazeno pojišťovnami

Jediný problém podle Vojtěcha je, že si nyní konopí předepisované ze zdravotních důvodů hradí sami. Ministr zdravotnictví řekl, že v prvním čtvrtletí příštího roku předloží návrh, aby konopí pro léčebné účely bylo ze tří čtvrtin hrazeno ze systému zdravotního pojištění.

Lidé by podle návrhu Pirátů, kterým se přes nesouhlas vlády budou zabývat poslanci, mohli beztrestně pěstovat, usušit a zpracovat pět rostlin konopí pro vlastní potřebu. 

Pěstitel by podle něj mohl doma skladovat až 1250 gramů konopí a mimo obydlí si s sebou vzít 30 gramů konopí, které by mohl legálně předat jinému dospělému člověku, ale výhradně bezplatně.

Vládní legislativci upozornili na to, že by tím nastala absurdní situace. Předání konopí by sice trestné nebylo, ale pouhou nabídkou nebo zprostředkováním předání konopí by se dotyčný trestného činu dopustil. Návrh naráží podle vládních právníků i na úmluvu OSN o omamných látkách z roku 1961, která dopadá i na pěstování a držení konopí.

Jen legalizujeme faktické chování 550 tisíc Čechů, říkají Piráti

„Vládní argumenty proti našemu návrhu bohužel operují s prastarými domněnkami o represi psychotropních látek, jde o zcela zpátečnický pohled. Piráti budou nadále hledat podporu mezi poslanci všech parlamentních stran a zaměří se na řešení faktických a relevantních připomínek na adresu našeho návrhu,” reagoval poslanec za Piráty Tomáš Vymazal.

Návrh má za podle něj za cíl legalizovat faktické chování více než 550 000 Čechů, kteří jsou jinak bezúhonní a nepředstavují pro společnost riziko. Statistika ze zemí, které podobný krok učinily, podle Pirátů ukazuje, že spotřeba konopí nevzroste.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video