Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák (vpravo) i předseda správní

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák (vpravo) i předseda správní rady Marek Šnajdr (vlevo) rezignovali na své funkce. | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

VZP povede Kabátek, Horák i předseda správní rady Šnajdr rezignovali

  • 39
Všeobecnou zdravotní pojišťovnu povede od prosince Zdeněk Kabátek. Rozhodli o tom členové správní rady. Dosavadní šéf Pavel Horák i předseda správní rady Marek Šnajdr dopoledne rezignovali na své funkce. Šnajdra nahradí náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

"Osmnáct členů správní rady bylo pro zvolení pana Kabátka, sedm proti, dva se zdrželi," popsal místopředseda správní rady, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že volba byla tajná, proto ji nebude upřesňovat.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) má celkem 30 členů, pro odvolání či zvolení ředitele musí hlasovat nejméně 16 z nich. Koaliční poslanci mají 19 hlasů. V pondělí jim chyběl jen ten od poslance TOP 09 Jana Farského, který se jednání nezúčastnil kvůli dlouhodobě plánované dovolené.

Nový ředitel VZP

Zdeněk Kabátek (na snímku) dosud zastával pozici vrchního ředitele pro ekonomiku na ministerstvu zdravotnictví. Zpracovával ekonomickou agendu ministerstva a přímo řízených organizací.

Zdeněk Kabátek byl před kariérou ve VZP vrchním ředitelem ministerstva...

Mimo jiné dříve působil ve správní radě Oborové zdravotní pojišťovny.

Na resort zdravotnictví nastoupil v roce 2006. Předtím sbíral zkušenosti v nemocnici v Písku jako šéf technickoprovozních úseků, později byl členem představenstva.

Ještě předtím působil v privátní sféře, zabýval se inženýrsko-investorskou činností. Profesní kariéru zahájil jako technický pracovník ve společnosti ČEZ - ETE.

ČSSD, za kterou je v radě i Běhounek, navrhla, aby nový ředitel byl zvolen výběrovým řízením. To zákon správní radě neukládá a návrh sociální demokracie neprošel. "V dané situaci jsme tam byli jen stafáží," podotkl zklamaně Běhounek.

"Mluvit o atmosféře jednání je zbytečné. Vše bylo předem domluvené. Hned na začátku jednání vystoupil předseda správní rady Marek Šnajdr s tím, že odstupuje. Po něm svoji rezignaci oznámil i ředitel VZP Pavel Horák," popsal člen správní rady Michal Sojka z ČSSD.

Horák správní radě řekl, že vnímá napětí kolem činnosti pojišťovny a svým odchodem jí chce pomoci (více o důvodech odchodu čtěte zde).

Šnajdr svůj krok odůvodnil mimo jiné odchodem ze Sněmovny. Bývalý poslanec za ODS sice rezignoval na funkci předsedy, řadovým členem správní rady ale zůstal. "Byl jsem řádně zvolen na čtyřleté funkční období," vysvětlil politik.

Novým předsedou správní rady VZP je náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Členové rady o tom rozhodli v tajném hlasování. Stejným způsobem si pak zvolili nového ředitele pojišťovny. Kabátka do této funkce navrhl Ferdinand Polák, náměstek ministra zdravotnictví a nedávno za vládu nově zvolený člen správní rady VZP (více o obměně třetiny rady čtěte zde).

Kabátek prošel bez výběrového řízení

Kabátek se členům správní rady ještě před hlasováním představil a popsal jim vizi toho, kudy se má pojišťovna v budoucnu ubírat. Jeho slova byla zapotřebí, protože řada členů správní rady jej buď nezná vůbec, nebo jen velmi málo.

"Pana Kabátka jsem nikdy neviděl. Nevím, zda má lékařské vzdělání nebo ekonomické. Nemůžu pro něj zvednout ruku, když nevím, zda by pojišťovnu vedl správným způsobem. Jediným způsobem, jak nahradit pana Horáka, je vypsat klasické výběrové řízení," uvedl před jednáním poslanec a člen správní rady Michal Babák (VV).

"Jsem přesvědčen, že pro volbu nového ředitele bude mít koalice dostatek hlasů. Myslím, že pan Kabátek by mohl být dobrým kandidátem," řekl další člen správní rady a poslanec za ODS Aleš Roztočil s tím, že Kabátka zná "jen rámcově".

Proti volbě Kabátka se ohradil Jiří Rusnok z LIDEM. "Vadí mi, že na post ředitele největší pojišťovny v zemi nebylo vypsáno řádné výběrové řízení. Doufám, že nový ředitel Kabátek prokáže své kvality a předpoklady k výkonu této významné funkce. Jeho následující kroky budou jistě pod drobnohledem," míní Rusnok.

Horák dostane odstupné ve výši milionu a čtvrt

Pavel Horák vedl VZP šest let a ačkoliv na pondělním jednání správní rady oznámil rezignaci, lze očekávat že z pojišťovny nakonec odejde na základě dohody. V takovém případě by mu náleželo půlroční odstupné, konkrétně jeden a čtvrt milionu korun (rozhovor s Pavlem Horákem čtěte zde).

Marek Šnajdr byl v čele správní rady od 15. září 2006. Krátce před tím se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra za ODS Tomáše Julínka. Ve funkci náměstka posléze vydržel i za ministryně Daniely Filipiové (rovněž ODS) a za Fischerova úřednického kabinetu i ministryně Dany Juráskové (ODS).

V roli náměstka skončil v červnu 2010, kdy se stal poslancem, post ve správní radě VZP si ale ponechal. Před několika dny Šnajdr rezignoval na svůj poslanecký mandát (o překvapivém kroku po kongresu ODS čtěte více zde). Automaticky se tak obnovil jeho pracovní úvazek na ministerstvu zdravotnictví. Krátce nato jej ale zrušil politik ODS dohodou (více zde).

Novináři nesměli po dobu jednání do budovy VZP

O odchodu Šnajdra a Horáka se spekulovalo delší dobu. Až minulý týden pod podmínkou anonymity politici z ODS a TOP 09 potvrdili, že existuje politická dohoda na odchodu Horáka. A TOP 09 požadovala ještě předtím změnu ve vedení správní rady pojišťovny. iDNES.cz to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (rozhovor s ministrem čtěte zde).

Pondělní řádné jednání správní rady začalo v 10:00. Novináři měli do celé ústřední budovy pojišťovny do 13. hodiny zakázaný vstup. Pokud jej porušili, vyvedl je ven zaměstnanec. Budova VZP přitom slouží i veřejnosti, protože má hned několik přepážek. "Vy uvnitř být nemůžete, protože byste klientům notebooky zabírali stolky pro vyplňování formulářů," odůvodnila vypovězení žurnalistů z budovy mluvčí VZP Anna Veverková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video