Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spor o omluvu za Zemanovy výroky o Peroutkovi rozhodl soud, zatím neřekl jak

  9:35
Nejvyšší soud (NS) rozhodl ve sporu o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi, plyne z justiční databáze InfoSoud. Rozhodnutí zpřístupní 14. října na elektronické úřední desce. Výrok předjímat nelze, ze zvoleného způsobu zveřejnění verdiktu lze nicméně odvodit, že soud dovolání pravděpodobně neodmítl a věcně se kauzou zabýval.
Prezident Miloš Zeman a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. (4. února 2019).

Prezident Miloš Zeman a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. (4. února 2019). | foto: koláž iDNES.cz

Spor o Peroutku míří k Nejvyššímu soudu, ministerstvo financí se dovolalo

Spis a dvě dovolání převzal NS loni před Vánoci. Už dříve odložil vykonatelnost rozhodnutí, podle kterého se má ministerstvo financí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové. S výsledkem sporu nebyla spokojená ani jedna strana, proto k NS mířila dvě dovolání.

Téměř 7letý spor:

  • Spory kolem Zemanových slov o Peroutkovi začaly 27. ledna 2015 na pražském fóru k holokaustu, na němž prezident hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jako byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka, uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman'," řekl tehdy. „Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," pronesl také Zeman.
  • Prakticky ihned se proti prezidentovým slovům ohradili jak historici, tak Sdružení Ferdinanda Peroutky a novinářova vnučka Terezie Kaslová. Upozornili zejména na to, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích není Peroutka, ale novinář a vydavatel Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To poté potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský, který revue Přítomnost v současnosti vydává.
  • Kritici Zemanova tvrzení poukazovali zejména na to, že údajná Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za války prošel nacistickým koncentračním táborem.

Pražský městský soud ministerstvu loni v červenci uložil, aby se Kaslové omluvilo konkrétně za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Omluvu měl úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Díky odkladu vykonatelnosti se ale ministerstvo zatím omlouvat nemuselo.

Dovolání podala také Kaslová. Žádá totiž širší omluvu i za další prezidentova slova - mimo jiné za výrok o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením“. Pražský městský soud konstatoval, že veřejné osoby, ke kterým patřil i uznávaný novinář a spisovatel Peroutka, musí snést vyšší míru kritiky.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už jednou, v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100 000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí, nikoliv na Hrad.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Zemanův spor o Peroutku:

  • Zeman přes výhrady odborníků na Peroutkovo dílo trval na tom, že článek četl. Hledání textu se téměř půl roku věnoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který sice v daném termínu (do konce června 2015) text nenalezl, začal ale na hradních internetových stránkách zveřejňovat další Peroutkovy články z doby druhé republiky a počátku protektorátu, které podle něj dokládaly novinářovo selhání. Podle historiků ovšem nelze tyto články hodnotit bez kontextu.
  • Prezident také v dubnu 2015 při návštěvě Mariánských Lázní slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se; později ovšem prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu, nikoli za výrok samotný. „Já se omlouvám za to, že se tento článek nenašel," řekl v červnu 2015. „Ale nemohu se omluvit za to, že jsem tvrdil, že tento článek existuje, protože jsem ten článek četl na vlastní oči," dodal Zeman. V červnu 2015 prezident slíbil 100 000 korun pro toho, kdo sporný článek najde.
  • Kvůli Zemanovým výrokům se na soud obrátila novinářova vnučka Kaslová a v březnu 2016 Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky (KPR) musí omluvit. Podle verdiktu odvolacího soudu ze září 2016 se ale KPR měla Kaslové omluvit jen za to, že Zeman novináře označil za autora článku „Hitler je gentleman", nikoli už za tvrzení, že Peroutka napsal „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky", ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.
  • KPR po verdiktu, se kterým nesouhlasila ani Kaslová, podala dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) a odmítla se - i přes právní moc rozsudku - omluvit. Kaslová následně řekla, že omluvu chce od Hradu vymáhat exekučně formou ukládání pokut, i ona podala ve věci dovolání, kterým se domáhala omluvy ve větším rozsahu. V říjnu 2016 uložil exekutor KPR kvůli kauze Peroutka pokutu 100 000 korun za nerespektování rozsudku, Hrad následně požádal o odložení exekuce.
  • Koncem října 2016 Nejvyšší soud výkon rozsudku odložil do doby, než rozhodne o obou dovoláních. V květnu 2018 pak NS vrátil spor k obvodnímu soudu. V odůvodnění uvedl, že pokud prezident při výkonu funkce někomu způsobí újmu, lze žalovat stát a žádat náhradu. Kromě toho, že podle něj byl ve sporu použit nepatřičný zákon, NS také zdůraznil, že za stát neměla jednat KPR, ale jiná instituce, patrně některé ministerstvo. Hrad už také po rozhodnutí NS nečelil exekuci.
  • V srpnu 2018 začalo stát ve sporu zastupovat ministerstvo financí, prezident se k řízení připojil jako vedlejší účastník. V červnu 2019 Zeman řekl, že zmiňovaný článek se sice najít nepodařilo, objevily se však podle něj jiné, proti nimž je prvně jmenovaný text docela nevinný. V říjnu 2019 soud nepravomocně rozhodl, že se stát nemusí Kaslové omlouvat. Kaslová se odvolala a Městský soud v Praze loni v červenci pravomocně rozhodl, že se stát musí prostřednictvím ministerstva financí omluvit.
  • Kaslová po verdiktu oznámila, že se dovolá k NS, trvá na omluvě za všechny prezidentovy výroky včetně těch, které odvolací senát označil za hodnotící soudy. Dovolání podalo i ministerstvo financí, které požadovalo i odklad vykonatelnosti rozsudku. Nejvyšší soud mu vyhověl a koncem loňského léta odložil lhůtu pro omluvu, dokud nerozhodne o dovolání ministerstva. Spis a dvě dovolání ve sporu o omluvu převzal NS loni těsně před Vánoci a nyní rozhodl, verdikt ale zpřístupní až 14. října. Ze zvoleného způsobu zveřejnění verdiktu lze odvodit, že soud dovolání pravděpodobně neodmítl a věcně se kauzou zabýval. Výrok však předjímat nelze.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...