Novinář Ferdinand Peroutka

Novinář Ferdinand Peroutka | foto: Repro Mafra - Dan Materna

Peroutka byl nezakrytý antisemita, stát nad vnučkou vede 3:1, tvrdí Hrad

  • 730
Novinář Ferdinand Peroutka svým článkem z roku 1939 prezentoval nezakrytý antisemitismus, který v současnosti mohl být hodnocen jako trestný čin, tvrdí Kancelář prezidenta republiky. Ve čtvrteční tiskové zprávě dodala, že ministerstvo financí se muselo Peroutkově vnučce omluvit jen jednou a celkově stát nad ní ve sporu vede „3:1“. Podle Terezie Kaslové se kancelář pouze snaží odvést pozornost od faktu, že prezident lhal.

Podle tiskové zprávy Kanceláře prezidenta republiky neznamená konec kauzy Peroutka vítězství jeho vnučky. Kancelář zmínila, že  Kaslová u soudu s návrhem na omluvu České republiky za Zemanův výrok třikrát neuspěla.

Prezident Zeman pronesl výrok v roce 2015 na pražském fóru k holokaustu. Zeman zde mimo jiné prohlásil, že Peroutka byl autorem článku „Hitler je gentleman“.

Za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta se Kaslové minulý podzim omluvilo ministerstvo financí. Soudy podle kanceláře ale dostatečně nehodnotily údajné důkazy. „Toto utkání ministerstvo financí nad Terezií Kaslovou vyhrálo 3:1,“ napsala kancelář prezidenta.

„Kancelář prezidenta republiky pouze rozmělňuje nepříznivý výsledek a pokouší se odvést pozornost od skutečnosti, že prezident v základním výroku lhal. Jistě si mnozí z nás pamatují, jak Miloš Zeman a případně jeho mluvčí donekonečna opakovali, že článek existuje a že Miloš Zeman jej viděl na vlastní oči a podobně. Podstatné a rozhodující je pro mě jasné sdělení soudu,“ řekla Kaslová redakci iDNES.cz.

Kancelář prezidenta republiky pouze rozmělňuje nepříznivý výsledek a pokouší se odvést pozornost od skutečnosti, že prezident v základním výroku lhal.

Terezie Kaslová

Prezident je podle ní za své chování zodpovědný a musí se omluvit. „Pokud jednal z pozice státu, musí se omluvit, byť to za něj musí učinit stát. Samozřejmě vše by bylo mnohem jednodušší, kdyby prezident Zeman v sobě našel dostatek cti a slušnosti a omluvil se hned na začátku sám,“ dodala Kaslová.

Kancelář navíc přišla s prohlášením, že byl Peroutka antisemitou. „Provedením dokazování bylo prokázáno – a doslova v plném rozsahu přečteno opakovaně v řízení před odvolacím soudem – že Ferdinand Peroutka zejména v článku ‚Češi, Němci a židé‘ uveřejněného v Přítomnosti dne 22. 2. 1939, prezentoval svůj nezakrytý antisemitismus,“ uvedla ve čtvrtek Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě.

Spor o Peroutku skončil. Za Zemana se nakonec omluvila Schillerová

Podle kanceláře by se Peroutka článkem v současnosti dopustil trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Sporný Peroutkův článek existuje, tvrdí Zeman. Dohledá ho

Za nejdůležitější zdroj informací o existenci citovaného článku „Hitler je gentleman“ přitom kancelář považuje výrok z roku 2002 tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála. Ten se o údajném Peroutkově výroku „dočetl“. Dostál byl tehdy ministrem ve vládě Miloše Zemana. Současný prezident ale tvrdí, že článek četl sám. 

Proti údajnému článku, který měl být v roce 1938 otištěn v časopise Přítomnost, se kromě Peroutkovy vnučky ohradilo i Sdružení Ferdinanda Peroutky spolu s historiky. Zemanovi kritici upozornili, že článek s tímto titulkem nelze dohledat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video