Lidé na Václavském náměstí v Praze protestují proti ruské invazi na Ukrajinu....

Lidé na Václavském náměstí v Praze protestují proti ruské invazi na Ukrajinu. Na snímku ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis (27. února 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Perebyjnis odjel domů, ambasádu Ukrajiny vede jen chargé d’affaires

  • 25
Ukrajina je od pátku bez velvyslance v České republice. Bývalý velvyslanec Jevhen Perebyjnis s ženou Olgou odjel domů do Kyjeva, kde v pondělí nastupuje jako náměstek ministra zahraničí. Od pátku velvyslanectví řídí chargé d’affaires, rada vyslanec Vitalij Usatyj. „Naši občané využívají služeb konzula Ukrajiny, pro ně se nic nemění,“ řekla iDNES.cz mluvčí velvyslanectví Tetiana Okopna.

V Česku získalo dočasnou ochranu zatím 410 963 uprchlíků z Ukrajiny před Putinovou válkou, z toho ve čtvrtek 234 podle oficiálních údajů ministerstva vnitra.

I před příchodem uprchlíků byli Ukrajinci v Česku suverénně nejsilnější národnostní menšinou. A včetně lidí s dlouhodobým či trvalým pobytem je Ukrajinců nyní v Česku přes půl milionů.

„Já doufám, že ne,“ odvětil ministr vnitra Vít Rakušan na dotaz, zda může představovat nějaký problém, že Ukrajina v Česku velvyslance nemá. „Ano, umím si představit, že mít tady velvyslance je vždycky lepší pro ta vrcholná jednání. Já bych moc doufal, že ukrajinská strana se bude snažit ten post obsadit,“ uvedl Rakušan.

„On opravdu pro hladkou situaci v příchodu Ukrajinců udělal jako málokdo jiný,“ řekl o Perebyjnisovi.

Potřebujeme víc zbraní, řekl Perebyjnis. Cíl být v NATO Ukrajina nevzdává

„Bude se mi stýskat po České republice, protože v této zemi jsem prožil více než dvanáct let, když to vezmeme dohromady, mé tři pobyty tady na ambasádě. Mám k České republice vztah velmi speciální, ale na druhou stranu jedu domů, čeká mě tam velmi důležitá mise na ministerstvu zahraničních věcí. Moje země je ve válce, musíme dělat všechno, abychom zvítězili. A každý musí dělat všechno, co může, na tom místě, kde pracuje,“ řekl Perebyjnis ve středu poté, co převzal Stříbrnou medaili předsedy Senátu Miloše Vystrčila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video