Do penze míří nejšťastnější generace. Šedesátníci jsou spokojenější

  0:01
Lidé na prahu šedesátky a takzvaní mladí důchodci jsou v Česku se životem celkově spokojenější než jejich předchůdci. Sociologové z Medianu vyzpovídali s odstupem deseti let bezmála tři tisíce lidí ve věku mezi 55 až 65 lety. A nyní mají v ruce pozitivní zprávu. Starší lidé chtějí mít volný čas, vzdělávat se a cestovat.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ukazuje se například, že současní reprezentanti uvedené věkové skupiny jsou osvícenější a aktivnější než jejich předchůdci v roce 2008.

Největší rozdíl se projevil v přístupu ke zdraví, jehož si současníci hledí mnohem více a častěji chodí na pravidelné preventivní kontroly, i když nemají potíže. Loni to potvrdilo 52 procent oslovených, zatímco v roce 2008 jen 38 procent.

Zdá se, že jsou lidé v předdůchodovém věku společenštější. Neradi se uzavírají ve stěnách svých obydlí a méně často upřednostňují klidný večer doma před chozením do společnosti (59 procent versus 71 procent). O něco méně lidí se vyjádřilo, že ve volném čase často sledují televizi (59 procent).

Stále spokojenější

Podle analytika Medianu Matěje Ehrlicha žijí i aktivněji než jejich předchůdci. „Zajímavý je posun k individuálnímu trávení volného času. Lidé například častěji cestují sami, případně s partnerem, než s rodinou. Vidíme u nich také posun k nemateriálním hodnotám. Stoupl zájem o bohatý duševní život, o kulturu, umění, častěji mají potřebu být užiteční pro druhé. Naopak méně lidí už touží po tom, aby se dožili vysokého věku,“ popisuje Matěj Ehrlich.

Napříč těmito daty se ukazuje, že větší uspěchanost současné doby postihuje i tuto generaci. Méně se vyhýbá stresu a nervozitě, pociťuje také větší nedostatek volného času.

Zástupci této věkové skupiny kladou větší důraz na vzdělání, které je vnímáno jako důležitější faktor než před deseti lety. Zato oslabilo úsilí vyniknout a prosadit se. Mírně poklesl také význam peněz a majetku. Markantně spokojenější – až o 20 procent na dnešních 49 procent – jsou současní „mladí“ senioři se svou životní úrovní.

Podle socioložky z Masarykovy univerzity Lucie Vidovićové jim přináší nejvíce radosti prarodičovská role, role zaměstnance naopak nejvíce stresu. „Pokud je člověk relativně zdráv, může to být velmi příjemné životní období,“ míní socioložka.

Nejspokojenější je starší generace s rodinnými vztahy a tyto pocity spokojenosti za deset let ještě lehce posílily. Podle průzkumu Medianu až téměř na 77 procent, což je jedna z nejvyšších dosažených hodnot.

Podle Matěje Ehrlicha však ani rozvod nemusí být nutně krokem k nespokojenosti, možná spíše naopak. „Mnozí lidé nechtějí být uzavřeni v nefunkčním manželství a rozvod je pro ně vlastně cestou k větší spokojenosti. Rodina, mám na mysli děti a vnoučata, jim tím momentem ze života nezmizí,“ míní sociolog Ehrlich. Počet rozvodů od doby před deseti lety lehce poklesl, nejvíce v posledních čtyřech letech.

„Rozvodovost stoupala v době ekonomické krize – mimo jiné i kvůli exekucím, které dopadaly na manžele. Byl vidět nárůst zejména v chudších regionech a mezi méně vzdělanými lidmi. Je ale třeba zdůraznit, že většina manželství se rozvede dříve než mezi 55 až 65 lety,“ podotýká sociolog Daniel Prokop, který s Medianem spolupracuje.

Hlídací prarodiče mizí

Období 3. věku se v sociální gerontologii označuje jako mladé stáří. K hlavní náplni v této etapě stále patří prarodičovská role. Podle socioložky z brněnské Masarykovy univerzity Lucie Vidovićové však trendy naznačují, že se seniorské generace takříkajíc modernizují a přibližují mladším ročníkům. I když si zachovávají svoje relativně jedinečné rysy.

„Používám pro to svůj oblíbený příměr – eskalátor. Generace se posouvají, což odpovídá našim studiím. Lidé se vezou na vlně módy aktivního stárnutí, které je hodně baví. Aktivnější mladí senioři mívají vyšší pocit štěstí i stresu, takový hořkosladký stres,“ popisuje socioložka.

Čechům se žije lépe a penze si užívají déle. S tím roste i důchodový věk

Změnu vidí v tom, jak tato generace přikládá stále menší důležitost práci, naopak větší důraz klade na volný čas. Zkrátka současné ideály aktivního stárnutí jsou podle odborníků hlavně o seberealizaci. Klasické hlídání vnoučat sice mladým seniorům skýtá významný zdroj spokojenosti, být hlídacím prarodičem na plný úvazek jim však už tolik nevyhovuje.

Vnoučata dnes pravidelně hlídá 53 procent seniorů, v mimořádných případech, když třeba dítě onemocní, je ochotno se o ně postarat 59 procent. „Naši respondenti často hovoří o stáří jako o svobodě, kdy nic nemusí, ale hodně toho mohou. Podle našeho výzkumu jim ale prarodičovská role pořád přináší nejvíce radosti,“ dodává Lucie Vidovićová.

Socioložka nesdílí optimismus ohledně následků rozvodů, že může být cestou k větší spokojenosti. Rozvody podle ní dopadají zejména na některé starší muže, pokud z původního partnerství neodcházejí kvůli nové rodině. Nezřídka tak ztrácejí sociální vazby s vnoučaty. Ukazuje se totiž, že dědečkové vykonávají svoji prarodičovskou roli spíše formou podpory babičky a rozvodem se toto pouto leckdy zpřetrhá.

Vnoučata vytlačuje studium

Takzvaní mladí senioři jsou podle Medianu spokojenější třeba i s prací. Abstraktní řečí čísel o 15 procent.

Značné rozdíly mezi současnými a dřívějšími mladými seniory v tomto směru pozoruje i Dana Steinová, zakladatelka Centra celoživotního vzdělávání a Klubu aktivního stáří, která se už 30 let věnuje seniorskému vzdělávání. „Dnešní důchodci ho berou jako samozřejmost. Oproti 80. či 90. letům se stalo běžnou součástí jejich života,“ konstatuje.

Češi jsou v důchodu průměrně 24 let. Doba penzí se prodlužuje

Markantní rozdíl je podle ní i v postoji k cestování. Od roku 1991 zorganizovala více než 50 výměnných pobytů, kdy se lidé, kteří nemohli 40 let cestovat, podívali kromě Evropy do USA, Austrálie, Jižní Afriky, na Nový Zéland.

Partnery k výměnám získávala snadno, protože Praha byla pro cizince velkou atrakcí.

„Dnešní senioři se ovšem už moc o nikoho starat nechtějí a raději si zaplatí, aby se někdo postaral o ně,“ dodává Dana Steinová s tím, že senioři místo výměnných pobytů dávají přednost klasickým zájezdům s cestovními kancelářemi.

11. května 2019

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

16. dubna 2024

Premium Izrael měl dvě základní možnosti, jak odpovědět na íránský útok, obě jsou špatné. Z gauče se to...

Češi znovu kupují byty. Poptávka roste o desítky procent, ceny šplhají vzhůru

16. dubna 2024

Premium Trh s nemovitostmi, který ochladl vlivem rostoucích úroků a cen energií, se opět zahřívá. Poptávka...

Česko je skvělý spojenec, chválil Biden. S Fialou probral Ukrajinu, Írán i reaktory

15. dubna 2024  20:35,  aktualizováno  23:11

Od zvláštní reportérky v USA Americký Joe Biden přijal premiéra Petra Fialu v Oválné pracovně Bílého domu. Prohlásil, že...

Ve stanici v pražských Kyjích srazil vlak dva lidi, jsou v péči záchranářů

15. dubna 2024  23:02

Ve stanici Praha-Kyje srazil vlak dva lidi, kteří jsou v péči záchranářů. Na místě probíhá...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...