Lidovecký předseda čeká, zda ho Senát vydá policii.

Lidovecký předseda čeká, zda ho Senát vydá policii. | foto: Radek Miča, MF DNES

Peníze jsem měl doma, tvrdí Čunek o půl milionu

  • 554
Jiří Čunek musí vysvětlit, kde se na jeho účtu vzalo v roce 2002 půl milionu. Policie totiž tvrdí v dopise Senátu, že krátce před tím, než si Čunek 499 tisíc uložil, vyzvedla realitní firma H&B REAL ze svého účtu 497 tisíc. A tehdejší starosta se tehdy s firmou sešel. Čunek slíbil vysvětlení.
popisek LIDOVECKÝ PŘEDSEDA ON-LINE
Ptejte se od 11:00

MF DNES zjistila, že výpis z jeho účtu je základem podezření z korupce, kvůli kterému chce policie šéfa lidovců stíhat a žádá Senát, aby ho zbavil imunity. - více zde

Podle informací senátorů má policie k dispozici výpis z vašeho bankovního účtu. Údajně jste si v únoru 2002 na svůj účet vložit půl milionu korun. Co vy na to?
Hm. A co vám na to mám říct?

Odkud ty peníze byly?
No, ty byly moje. V únoru 2002 mi bylo 43 let. A já jsem si do čtyřiceti let se svou manželkou zubařkou téměř nic nepořídil. Nebyli jsme na zahraničních cestách. Celou dobu jsme šetřili na ten dům, který jsme si stavěli. A na ten dům jsme měli stavební povolení v roce 1998, takže už v roce 1998 jsme se připravovali na tu stavbu. Hradil jsem ji částečně z hypotéky a částečně z mých příjmů.


Měl jste tedy půl milionu v hotovosti a najednou jste si ho šel uložit do banky?
Některé firmy chtěly platit z účtu. No, já jsem ty peníze vložil na ten účet v hotovosti. A říkám, že to jsou moje peníze. 

Do té doby byly doma ve skříni?
Ptejte se mě nějak slušně. Vy hned začnete se skříní. Proč to říkáte? Ano, jsou to mé peníze, které jsem měl a dal jsem je tam.

Jen se vás ptám, jestli do té doby byly ty peníze v hotovosti?
Ano, já jsem šetřil ty peníze.

Jestli to dobře chápu, tak doma...
Jsou to mé peníze, které jsem si našetřil. Všechny úspory, které jsme měli s manželkou. Mnoho lidí si pořídilo dům jako my. Nejsme nízkopříjmová skupina... Já tím chci říct – ano, to jsou naše peníze.

Mohl jste přece využít banky, to není obvyklé – šetřit tolik peněz doma.
Ano, já jsem měl také stavební spoření.

Takže to byly peníze ze stavebního spoření?
Ne. Já chci říct, že jsem měl také stavební spoření. Ale ty peníze jsem v té době měl. Já se vám přiznám, že jsem se tomu případu ještě vůbec nevěnoval. Že jsem si nekontroloval, jak to bylo před pěti lety, a ten dům také nestál pět set tisíc. To znamená, já nevím, jak přesně ta věc byla. Nechám si taky udělat výpisy.

Můžete nějak doložit, kde jste půl milionu získal?
Určitě. Já si myslím, že ten původ půjde určitě doložit.

Podle policie jen několik hodin předtím, než jste si uložil peníze do banky, firma H&B Real tytéž peníze ze svého účtu naopak vyzvedla...
Podle mě to není pravda. Já jsem dostal jinou informaci.

Jakou?
Jinou, že to nebyly žádné hodiny a tak dále. A mimo jiné ta firma je realitní a často vybírá. Já jsem s nimi samozřejmě mluvil... Někdo vyjel jejich účty a mé účty a něco si poskládal v úplně nesouvisející době.

Podle toho, co je napsáno v dopise, jste se s lidmi z firmy sešel.
Vy si vzpomenete, s kým jste se sešla 11. února 2002? Já to skutečně nevím.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue