Pendleři v Pomezí nad Ohří čekají na testování na české straně hranice. V...

Pendleři v Pomezí nad Ohří čekají na testování na české straně hranice. V prostoru bývalé celnice na odstavném parkovišti vzniklo mobilní odběrové místo. (25. ledna 2021) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Němci se nenechali obměkčit. Bavorsko od testování pendlerů neustoupí

  • 25
Bavorsko prý trvá na testování českých pendlerů na koronavirus každých 48 hodin. Jednání mezi bavorskými a českými politiky doposud nepřinesla posun. Sdělil to karlovarský hejtman Petr Kulhánek po videokonferenci premiéra Andreje Babiše s hejtmany.

Kulhánek považuje takový stav za dlouhodobě neúnosný. Dlouhé kolony aut s pendlery, kteří potřebovali testy, se tvořily na hranicích už o víkendu a v pondělí znovu.

V úterýs bylo čekajících pendlerů na hranicích méně, je ale pravděpodobné, že se pondělní situace bude každé dva dny opakovat.

„Premiér Babiš konstatoval, že telefonát s bavorským premiérem nepřinesl nic a bavorský premiér bude postupovat v rozporu s dohodou mezi premiérem Babišem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou,“ řekl Kulhánek.

Pendleři v Pomezí nad Ohří čekají na testování na české straně hranice. V prostoru bývalé celnice na odstavném parkovišti vzniklo mobilní odběrové místo. (25. ledna 2021)

Bavorsko prý svůj postoj nezmění ani do budoucna. „Což ve výsledku pro nás znamená komplikace každých 48 hodin. Dlouhodobě je to z mého pohledu neudržitelné. Každých 48 hodin testovat 20 tisíc pendlerů, ať už sdíleně s německou stranou, je prostě dlouhodobě neúnosné. Proto jsme prosili, aby byl vyslán apel k německé vládě, aby pravidla změnila, ale Bavorsko si stojí na svém, jak konstatoval pan premiér,“ uvedl Kulhánek.

Po zkušenostech z pondělního návalu na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří, kdy auta stála v několika frontách od časného rána a čekala hodiny na testování, Karlovarský kraj navýšil administrativní síly na testovacím místě, které narychlo zřídil v Pomezí nad Ohří. „Tím se nám zvýšil počet otestovaných aut ze 30 na 60 za hodinu,“ podotkl Kulhánek.

Pendleři kromě testovacího místa na hranicích využívají další místa v Karlovarském kraji. Jejich potřeba testování zahltila i objednávkové call centrum. „Včera (v pondělí) mělo call centrum rekordní počet objednávek. Zatímco běžně jich odbaví za den okolo 800, v pondělí to bylo 1 260,“ doplnil karlovarský hejtman, pole něhož kapacity antigenního testování nemusí brzy stačit.

Testy musí mít i pendleři, kteří pracují na saské straně hranice, tam potřebují dva testy týdně, ty se také dělí mezi českou a německou stranu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video