Aktivista Stanislav Penc přinesl na jednání poslanců o legalizaci konopí pro

Aktivista Stanislav Penc přinesl na jednání poslanců o legalizaci konopí pro léčebné účely dózu konopí a byl zatčen. Na jednání totiž byl i šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. | foto: Facebookový profil Stanislava Pence

Penc nespáchal trestný čin, když přinesl konopí ministru Hegerovi

  • 15
Policie odložila konopný případ Stanislava Pence. Ten chtěl v červnu na výjezdním zasedání sněmovního výboru poukázat na chyby v zákoně o legalizaci konopí pro léčebné účely. Ministru Leoši Hegerovi proto donesl krabicí s konopím. Vzápětí byl zatčen. Podle police však trestný čin nespáchal.

"Komisař kriminální policie po provedeném prošetřování rozhodl, že se v tomto případě nejednalo o trestný čin," řekl iDNES.cz mluvčí policie karlovarského kraje Pavel Valenta.

"Orgány činné v trestním řízení po důkladném vyšetření dospěly k názoru, že jsem se žádného protiprávního jednání nedopustil, neobvinily mne a celou věc odložily jako nedůvodnou," řek ČTK Stanislav Penc.

Prověřovaná událost se stala na konci června na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví v Lázních Jáchymov. Penc tvrdí, že chtěl upozornit na zásadní problém v chystaném zákoně.

"Poslanci chtějí určit firmu, která bude pro stát pěstovat konopí. To bude stát stoprocentně vykupovat za cenu 150 korun za gram. Já jsem kvůli nim zasadil květinu, zdokumentoval, jak vypadá semínko, jak vypadá, když naroste, když se sklízí. To vše jsem nakonec usušil a přinesl. Ta sušená hmota z jedné rostliny váží 210 gramů, to je 31 tisíc korun. Kdyby někdo na hektaru zasadil jednu rostlinu na metr čtvereční, tak stát to vyjde na 300 milionů," řekl Penc den po zadržení.

Policii přivolal šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, který byl v sále přítomen.

"Pan Penc ve večerních hodinách na veřejném zasedání zdravotního výboru nechal při svém vystoupení kolovat dózu s konopím. Protože bylo podezření z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, tak jsem jako policista v sále konal. Přivolal jsem hlídku a dále to řeší krajské ředitelství policie Karlovarského kraje," řekl v červnu Frydrych.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video