„Nabízím vánoční cukroví – vše z domácích vajíček“ stojí v jednom takovém inzerátu. Cena je necelých 700 korun za kilogram. „Prodám přebytek vánočního domácího cukroví. Letos se mi podařilo napéct o něco větší množství. Cena 900,- Kč/kg,“ píše se v dalším.
Takové aktivity jsou ale považovány za podnikání. Prodejce by tak měl mít nejen živnostenský list, ale také provozovnu odpovídající předpisům, včetně těch hygienických.
Inspektoři „jdou“ po vánočním cukroví, jeho amatérská výroba není povolena |
„Napište mi a ráda vám připravím cukroví přesně podle vašich představ. Také je možné cukroví poslat,“ píše další inzerát. Právě v dopravě je kromě chybějícího oprávnění k výdělečné činnosti další problém, za který by mohla přijít pokuta. Takový způsob přepravy může snižovat trvanlivost produktu a garanci nezávadnosti.
Odkud berete největší část vánočního cukroví?
Podle ředitele Hygienické stanice hlavního města Prahy Vladimíra Možíška není z hlediska zákona problematické tolik jednorázové napečení cukroví a následný prodej sousedům v ulicích. „Naopak inzerce přes sociální sítě nebo webové stránky na prodej cukroví může být již problematická,“ varuje ředitel.
Tento způsob podnikání navíc nemusí postihnout jen příslušná krajská hygienická stanice, ale taktéž Státní zemědělská a potravinářská inspekce.