Karolína Peake (VV) během tiskové konference po jednání vlády, která...

Karolína Peake (VV) během tiskové konference po jednání vlády, která odsouhlasila církevní restituce (Praha, 11. ledna, 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Peake chce oddálit skartaci svědectví možných privatizačních zločinů

  • 342
Vláda by mohla prodloužit promlčecí lhůtu u některých privatizačních kauz z 90. let. Dvacetiletá lhůta vyprší letos, podle vicepremiérky Karolíny Peake z Věcí veřejných je to velké riziko. Pomoci by mohlo i prodloužení lhůt pro skartaci materiálů někdejší České konsolidační agentury.

Materiál, který prodlouží lhůty pro skartaci materiálů ČKA, už Peake pro vládu připravuje. Řekla to v Otázkách Václava Moravce.

V roce 2012 totiž začne platit dvacetiletá promlčecí lhůta pro případné trestné činy svázané s privatizacemi z počátku 90. let. "Toto riziko vnímám velmi silně," uvedla Peake. Proto navrhla prodloužení skartační lhůty materiálů ČKA. Právě v agentuře, která zanikla v roce 2007, byly podle Peake uloženy dokumenty, v nichž by bylo možné najít případné důkazy o zmanipulovaných privatizacích.

Přímé prodloužení promlčecí lhůty u odpovídajících trestných činů podle Peake stojí za "rychlou odbornou analýzu", vicepremiérka však nechtěla být konkrétnější.

"Pokud by vláda vážně myslela svůj protikorupční charakter, tak by takovou lhůtu prodloužila, protože některé věci evidentně nejsou dokončeny," prohlásil v České televizi předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip.

Zákon ochrání lidi, kteří upozorní na korupci svých šéfů

Peake také uvedla, že i v souvislosti s končícími promlčecími lhůtami už žádala premiéra Petra Nečase, aby se odpovědní ministři opět sešli nad některými konkrétními kauzami a jejich procesním průběhem.

"Nikoliv proto, abychom do nich jakkoliv zasahovali, ale proto, abychom se ujistili, že právní prostředí, které zde je a které můžeme nějak legislativně měnit, poskytuje všechny prostředky a lhůty pro to, aby tyto kauzy došetřeny být mohly a nevyzněly do ztracena," řekla vicepremiérka.

Vláda má boj s korupcí i ve svém programovém prohlášení. Peake v ČT uvedla, že Nečasův kabinet plánuje předložit i další zákony, které by korupci na úřadech ztížily. V polovině příštího roku by mohlo začít platit paragrafové znění zákona o úřednících. Už koncem letošního dubna chce pak Peake předložit do vlády zákon, který by zvýšil ochranu lidí, kteří nahlásí korupci svých šéfů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video