Pavla Dandová potřebuje každé tři týdny sehnat 96 tisíc korun, aby mohla...

Pavla Dandová potřebuje každé tři týdny sehnat 96 tisíc korun, aby mohla bojovat s nádorem. Pojišťovna jí totiž neproplatila náklady na biologickou léčbu s tím, že má podstoupit chemoterapii. | foto: archiv P. Dandové

Žena, které pojišťovna původně odmítla proplatit léčbu, podlehla rakovině

  • 541
V neděli ráno zemřela na rakovinu Pavla Dandová. Matka dvou holčiček před dvěma lety onemocněla synoviálním sarkomem, lékaři jí doporučili biologickou léčbu. Česká průmyslová pojišťovna ji odmítala proplatit, postoj změnila až poté, co na případ upozornila MF DNES.

„Pavla (Jantar) Dandová, zakladatelka našeho nadačního fondu a naše kamarádka, dnes ráno odešla. V tom, co začala, budeme nadále pokračovat. Vzpomínáme na ni a děkujeme všem za projevy účasti s respektem k zármutku rodiny,“ uvedl v neděli na své facebookové stránce nadační fond S lehkou hlavou.

Matka dvou tříletých holčiček v roce 2016 onemocněla synoviálním sarkomem, agresivním nádorem rozrůstajícím se k páteři. Lékařka Dandové doporučila biologický lék Lartruvo s tím, že jí oproti klasické chemoterapii dává dvojnásobné šance a navíc tolik neoslabuje celé tělo. 

Zdravotní pojišťovna odmítla léčbu uhradit, a to z důvodu, že existuje alternativa právě v podobě chemoterapie. Doporučený lék vyšel každé tři týdny na 96 tisíc korun. Aby si nemocná žena mohla nákladný medikament dovolit, uvažovala dokonce i o prodeji bytu, ve kterém žila se svou rodinou.

Po zveřejnění jejího příběhu v MF DNES a na iDNES.cz pojišťovna zamítavé stanovisko přehodnotila a oznámila, že lék pacientce přece jen uhradí (více v článku Pojišťovna otočila. Matce dvou tříletých holčiček léčbu rakoviny zaplatí).

Dandová poté založila nadační fond S lehkou hlavou, jenž pomáhá lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci jako ona.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video