Ať Pavel doloží obvinění, míní Hrad. Informace o bezpečnostním riziku nemá

  • 216
Bezpečnostní informační služba (BIS), další tajné služby ani policie neinformovaly prezidenta Miloše Zemana o žádném bezpečnostním riziku. Zvolený prezident Petr Pavel by měl podle tiskové zprávy Pražského hradu doložit svá obvinění směrem k prezidentovi a jeho úřadu. Pavel v posledních dnech hovořil o nutnosti „hloubkového úklidu“ na Hradě.

„Úklid“ by se podle Pavla měl týkat všech oblastí Hradu. Chce také nechat důkladně prohlédnout tamní prostory, mimo jiné kvůli obavám z odposlechů. Na páteční tiskové konferenci uvedl, že není na něm, aby něco dokazoval, ale Kancelář prezidenta republiky (KPR) by měla být schopná uspokojivě vysvětlit, zda je vše v souladu s pravidly.

„Mám celou řadu informací z okolí Kanceláře prezidenta republiky,“ řekl Pavel na pátečním brífinku v reakci na prohlášení Hradu. Podezření u něj budí i to, že finální zpráva auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nemohla být zveřejněna, protože orgány činné v trestním řízení si vyžádaly delší čas.

„Pokud se k vám dostane informace, že na Hradě působí soukromá bezpečnostní agentura, která je vyňata z bezpečnostního režimu a působí na základě netransparentního financování, pak mě zajímá, zda je taková informace pravdivá,“ uvedl Pavel. Dodal, že chce vědět, k čemu měla agentura přístup a z čeho byla financována.

Vohralíková žádá Mynáře o informace o fungování Hradu, připraví je do týdne

KPR by pak podle něj měla uspokojivě vysvětlit, zda je vše v souladu s pravidly. „Pak budu klidný, že přicházím do prostředí, kde k žádným únikům dojít nemohlo. Jestli se prokáže, že k nějakému porušení pravidel došlo, pak musí být zjednána náprava,“ doplnil.

Úřad podle Pavla zjistil celou řadu pochybení, ta by podle něj mohla být zveřejněna v době inaugurace. Podle informací, které Pavlovi poskytl prezident NKÚ Miloslav Kala, ale nejde o natolik zásadní pochybení, aby vedla k trestnímu stíhání.

Hrad v páteční tiskové zprávě spojil Pavlovy výroky s jeho setkáním se šéfem BIS Michalem Koudelkou, které se uskutečnilo v pondělí. Zeman kontrarozvědku i Koudelku dlouhodobě kritizuje.

„Po setkání pronesl budoucí prezident Petr Pavel řadu závažných obvinění směrem k prezidentu republiky a prezidentskému úřadu. Tato obvinění, která poškozují důvěru občanů ve fungování státních institucí, by měla být náležitým způsobem doložena,“ uvedl Hrad bez uvedení, na který konkrétní Pavlův výrok reaguje.

Šéfa BIS Koudelku jmenuji generálem při nejbližší příležitosti, řekl Pavel

Pavel v pátek řekl, že jeho schůzka s Koudelkou byla informativní. Hovořili o tom, jaké výstupy a s jakou četností prezident od BIS dostává. Zdůraznil, že neprobírali obsah konkrétních zpráv.

Spolupráce BIS s Hradem v posledních letech moc nefungovala a Pavel má zájem na tom, aby se vrátila do standardní podoby. S rozvědkou chce spolupracovat, přijímat její informace a konzultovat s ní složité bezpečnostní otázky. Koudelka si podle něj zaslouží generálskou hodnost, do které ho Zeman opakovaně odmítl povýšit.

Zeman nedostal od BIS, jiné zpravodajské služby či policie informace o žádném „bezpečnostním riziku v tomto smyslu“. „Pokud tedy budoucí prezident podobné informace obdržel, je nutno postup důsledně vyšetřit,“ stojí v prohlášení. Podle Hradu „někdo rozehrává nebezpečnou hru s ústavními institucemi, selektivně jim předkládá domněnky a podezření nebo je naopak zatajuje“.

Pavel řekl v neděli, že bude chtít uskutečnit audit v KPR. Ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace, která byla ohlášena na 9. března. Podle NKÚ Kaly však není reálné, aby se případný další audit do té doby stihl.

V rozhovoru, který v úterý zveřejnil Reflex.cz, Pavel uvedl, že v prezidentské kanceláři bude potřeba nejen audit NKÚ, ale i hloubkový úklid ve všech oblastech. Odůvodnil to tím, že realita, se kterou se zatím v náznacích setkává, je výrazně horší, než si představoval.

Respektu později řekl, že chce po inauguraci nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě, obává se mimo jiné odposlechů. Výhrady má i k fungování Útvaru pro ochranu prezidenta ČR.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video