Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS přichází o své „enfant terrible“. Novotný oznámil, že ve straně skončí

  16:28aktualizováno  17:21
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný po říjnových volbách do Sněmovny skončí v ODS, potvrdil ve středu iDNES.cz. Straně vyčítá, že mu neumožnila kandidovat ani nevyužila jeho zkušenosti v oblasti marketingu. Konkrétně zmínil senátorku Miroslavu Němcovou, která o něm loni prohlásila, že není vhodným kandidátem do Sněmovny a měl by zůstat u komunální politiky.
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný při svém projevu na kongresu ODS v Praze (19....

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný při svém projevu na kongresu ODS v Praze (19. ledna 2020) | foto: Petr TopičMAFRA

„Rozhodl jsem se po volbách okamžitě odejít. Zachovali se ke mně tak uboze, že už zůstávám jen ze solidarity,“ odepsal Novotný v SMS zprávě svému příznivci, který se ho ptal na jeho budoucnost v ODS. Starosta Řeporyjí následně konverzaci sdílel na Twitteru. 

Politik označovaný někdy komentátory za „enfant terrible“ strany se chtěl v nadcházejících volbách z posledního místa kandidátky SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) ucházet v Praze o hlasy voličů. Regionální organizace ODS ho však nevybrala. Novotný chtěl straně pomoci také v oblasti marketingu, vedení ODS to však podle něj zakázalo. „Lidé z PR oddělení mi nesmí volat, aby mi náhodou nebyli něco dlužni,“ uvedl také v příspěvku. 

Starosta Řeporyjí poukázal také na loňské vyjádření senátorky Miroslavy Němcové, podle které nemá potenciál pro Poslaneckou Sněmovnu. „Myslím, že se našel v komunální politice, že tam má výsledky, baví ho to, ale práce ve Sněmovně vyžaduje skutečně trochu jiná povahová ustrojení, musíte být trpělivější, musíte si zvyknout na to, že některé věci jdou hodně pomalu, kdežto na radnici rozhodnete a jde to většinou rychle,“ řekla Němcová loni na podzim deníku Blesk

„Nezasloužil jsem si, aby moje morální modla Mirka Němcová, vzkazovala starostovi z malé městské části, že nemá na Sněmovnu a ještě k tomu přes Blesk. Je to můj problém. A moje rozhodnutí. Ano, po volbách poděkuji ODS za vše. Budu ji ale do smrti volit,“ řekl iDNES.cz Novotný. Zároveň vyloučil, že by přecházel k Pirátské straně.

Je v českém zájmu, aby Babiš a Zeman zemřeli, řekl starosta Novotný

Na svém Facebooku také doplnil, že další, kdo byl proti jeho kandidatuře, byla poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. „Mám problém s tím, že mně bylo dopředu řečeno, co se udělá, budu-li se pokoušet kandidovat a ohrožovat Janu Černochovou. A pak se to fakt udělalo, mohu to dokázat,“ uvedl starosta Řeporyjí.

„Zítra je mi 40 a bilancuji, tak jsem se také v klidu rozhodl, že se postarám o kontinuitu městské části Řeporyje, poděkuji regionu a budu se starat o Řeporyje a nebudu se cpát nikam mezi velké kluky, ale na to nepotřebuji ODS. Jsem zhrzený, blbé je, že mám pocit, že právem,“ doplnil.

18. ledna 2020

Hádky se Zahradilem i kobereček u předsedy

V září loňského roku musel Novotný na kobereček k předsedovi strany Petru Fialovi. Předvolal si ho kvůli výroku, že by bylo v zájmu České republiky, aby zemřeli prezident Miloš Zemana a premiér Andrej Babiš. Novotný tehdy přiznal, že „to, co předvedl, bylo daleko za hranou akceptovatelného“. Někteří členové ODS volali po vyloučení ze strany, to však Fiala odmítl. „Pan starosta uznal, že přestřelil,“ řekl tehdy. 

Jedním z významných členů strany, kteří už delší dobu veřejně vystupovali proti Novotnému, byl také europoslanec Jan Zahradil. Se starostou Řeporyjí se na sociálních sítích často pouštěl do vyhrocených střetů. 

Podle Novotného to byl právě on, kdo přispěl k tomu, že nemohl kandidovat do Sněmovny. „Lichotí mi, že mi Novotný přisuzuje takovou moc, ale největší zásluhu na tom bude mít nepochybně on sám,“ okomentoval v listopadu situaci Zahradil. Novotný podle něj nemohl kandidovat také proto, že nemá čistý trestní rejstřík. To však starosta Řeporyjí popírá. „Jsme demokratická strana a nic ve stanovách o čistém rejstříku nemáme,“ tvrdil.

Bylo to v době, kdy na sebe Novotný upoutal pozornost vulgárním výrokem na adresu ministryně financí Aleny Schillerové. Starosta pražských Řeporyjí tím reagoval na to, že Sněmovna schválila snížení daní. I poté však své místo ve straně uhájil.

„Válka s Ruskem i Čínou“

Na konci srpna loňského roku Novotný vstoupil do celosvětového povědomí dopisem čínskému ministru čínskému ministrovi zahraničí Wangovi I. Novotný v něm čínskému představiteli nevybíravě vytýkal útok na šéfa Senátu Miloše Vystrčila, o kterém Wang prohlásil, že jej kvůli návštěvě Tchaj-wanu „přimějí zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus“. 

Novotný tehdy Wanga vyzval, aby se Čínská lidová republika za „ubohý diplomatický fuck-up“ Česku omluvila. Novotného dopis zaujal také prestižní magazín Foreign Policy, který ho označil za dokument týdne. Dopis uveřejnil i deník Taiwan News a stal se z něj rázem nejčtenější článek na jejich webu, přečetlo si jej přes 420 tisíc lidí.

Lavrov bude viset. Novotný přijal o půlnoci ruské reportéry a natáčel si je

Kvůli stavbě pomníku Vlasovců v Řeporyjích se Novotný koncem roku 2019 dostal do konfliktu s Ruskem. Proti stavbě se ohradilo ruské velvyslanectví i mluvčí ruské diplomacie. Starosta se díky tomu dostal i do vysílání ruské televize Rossija 1, kde v přímém přenosu řekl, že v Česku názory Ruska nikoho nezajímají, a také zemi vyčetl masakr v Katyni. 

5. května 2014

Novotný tím na sebe upoutal pozornost dalších ruských médií. Štáb armádní televize Zvezda za ním přijel přímo na radnici v Řeporyjích. Starosta si v rozhovoru tradičně nebral servítky. Novinářům řekl, že kdyby vyhrál válku s Ruskem, pověsil by tamního ministra zahraničí Sergeje Lavrova a propustil politické vězně. Ministr zahraničí Tomáš Petříček ho posléze vyzval, aby se za svá slova omluvil. 

Novotný se stal starostou Řeporyjí v říjnu 2018. V komunálních volbách tam tehdy jeho ODS získala 29,75 procenta hlasů. Novotný utvořil koalici s Piráty a Stranou Zelených.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...