Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel Novotný dostal půl roku vězení s podmínkou. Za pronásledování a vydírání

  11:38
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný dostal za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta půlroční trest s dvouletou podmínkou. Soudkyně Jana Humeni uvedla, že Novotný si byl vědom dosahu svého jednání a měl by do budoucna přehodnotit svou rétoriku.

„Z dosud neurčeného místa prostřednictvím elektronických prostředků opakovaně nepřímo působil na poškozeného tím, že zveřejňoval informace o jeho soukromém životě a sdílel fotografie, které poškozeného zobrazovaly na různých místech, které doplňoval posměšnými komentáři,“ uvedla v rozsudku soudkyně Jana Humeni. Takového jednání se měl dopouštět minimálně od září 2017 do listopadu 2020. O případu informoval server Expres.cz. 

Soudkyně dodala, že příznivci Novotného sledovali Víta na různých místech a posílali mu jeho fotografie, které zveřejňoval s posměšnými komentáři. Takové jednání mohlo Vítovi dle soudu způsobit obavy o život a zdraví. Novotný navíc na svých účtech zveřejňoval své výpovědi na policii, kde říkal, že chce, aby Vít zemřel.

Soudkyně v závěru také podotkla, že peněžité tresty neměly pro politika výchovný efekt, takže musela přikročit k tvrdšímu trestu. I tak je však nižší než spodní hranice při podobných činech, která činí dva roky. 

„Soud zvažoval jiné druhy trestu, ale protože byly obžalovanému ukládány jak peněžité tresty, tak tresty obecně prospěšných prací, které na něj neměly žádný výchovný efekt, přistoupil soud k tvrdšímu trestu,“ zdůvodnila Humeni s tím, že soud má zájem na tom, aby obžalovaný do budoucna zvážil svou rétoriku a vystupoval jiným způsobem.

„Obžalovaný má v rejstříku trestu pět záznamů, v opisu přestupků má tři záznamy, poslední dva z roku 2021. Jeho jednání je natolik společensky škodlivé, že v daném případě nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu než trestního zákoníku,“ upřesnila soudkyně s tím, že ukládala trest úhrnný podle nejpřísněji postižitelného jednání.

Nevyčítám si nic, ale váhám, zda být opět starostou, říká Novotný o podmínce

Soudkyně zmínila také Novotného vystoupení v pořadu Rozstřel. V reakci na rozhovor se starostou Řeporyjí si ruská televize pozvala do studia i Stanislava Novotného, bývalého policejního prezidenta, který starostu Řeporyjí označil za blázna, se kterým většina Čechů nesouhlasí.

„Naštval mě, že řekl, že jsem bývalý neúspěšný bulvární novinář. Co si to ty šmejde dovoluješ,“ zakřičel Novotný ve studiu. „Měl by za to viset, to je vlastizrada,“ prohlásil tehdy Pavel Novotný a dodal, že by mu měl někdo pomočit hrob.

Poškozený Marek Vít pro server Expres.cz v návaznosti na rozsudek uvedl, že to takto dopadne, když někdo o někom šíří lži, křivě ho obviňuje a vyhrožuje mu vraždou. 

„A to nejde jenom o mě. V tomto případě to bylo sloučené s vyhrožováním bývalému policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Ten člověk si myslí, že o lidech může beztrestně lhát a vyhrožovat jim? Nemůže! A pokud to dělá, musí počítat s následky, neboť jeho lhaní a vyhrožování je velice nebezpečné. Právníci sledují všechny jeho sociální sítě, a pokud bude ve svých lživých obviňováních a vyhrožování pokračovat, budeme se i nadále bránit právní cestou,“ řekl pro Expres.cz.

Novotný se na místě odvolal, Vítův advokát odvolání zvažuje. Podle trestního zákoníku, který říká, že „odsouzení nemohou ve výkonu trestu zakládat politické strany nebo politická hnutí, vykonávat právo sdružovat se v nich a nemohou vykonávat volené a jiné veřejné funkce“, by tak Novotný nemohl v případě nástupu do vězení nadále působit v politice.

Soud potvrdil starostovi Pavlu Novotnému trest za výhrůžku vraždou

Spory Víta a Novotného se táhnou roky

Novotný měl údajnému sportovnímu manažerovi Marku Vítovi již dříve zaplatit 66 600 korun za nebezpečné vyhrožování. Novotný ho označuje za podvodníka. 

Marek Vít o sobě tvrdí, že je marketingovým manažerem FC Barcelona, vedení klubu však v minulosti vydalo prohlášení, že ho nezná. Je exmanželem moderátorky Mirky Čejkové. Vzali se v roce 2005, když byl Marek Vít ve vězení za milionové podvody. Rozvedli se o šest let později. Čejková ho obvinila z domácího násilí.

Novotný v roce 2016 napsal policii, že Víta zavraždí, aby se prošetřování jeho aktivit rozhýbalo. Uvedl: „Dobrý den, jsem novinář a připravuji úkladnou vraždu člověka, o kterém píši a který je, tedy byl vámi vyšetřován, protože se jedná o skutečně zrůdu a vy na to se*ete, rozhodl jsem se jej zabít. To bych ale možná měl ohlásit coby trestný čin vraždy ve stádiu příprav. Prosím o radu, jak to ohlásit tak, abych vám co nejvíce pomohl, tedy u vás na lince 158 či na nejbližší služebně. Mluvím naprosto vážně, prosím nebrat na lehkou váhu. Jsem duševně zdráv a rozhodl jsem se pana Marka Víta zavraždit.“

Kvůli e-mailu ho policie obvinila z nebezpečného vyhrožování a soudce Martin Fila potrestal Novotného trestním příkazem, v němž mu uložil peněžitý trest ve výši sto tisíc korun. Novotný proti tomu podal odpor a soud tak musel projednat obžalobu v hlavním líčení.

Ani na vteřinu neuvažuji o rezignaci (únor 2020):

Novotný před soudem nestál poprvé

V září 2015 propagoval ve Velké Bíteši s Ladislavem Hruškou jeho televizní kuchařku. S propagačním karavanem tehdy Novotný zaparkoval v zákazu vjezdu na mírném svahu, kde auto špatně zabrzdil. Vůz se rozjel a zranil chodkyni, zlomil jí například prsty na noze. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti dostal Pavel Novotný peněžitý trest 40 tisíc korun a dvouletý zákaz řízení. Zmíněné záznamy má v rejstříku již zahlazené, ve zkušební době se osvědčil.

Jeho jméno figurovalo také v civilních kauzách. Jako bývalý šéfredaktor týdeníku Spy svědčil před šesti lety ve sporu, který vedl s bulvárem herec Ondřej Vetchý. Časopis v roce 2013 napsal, že Vetchý přišel na vyhlášení Českého lva s milenkou. Ve skutečnosti ho doprovázela jeho žena. Manželé za to vysoudili na vydavatelství odškodnění ve výši 700 tisíc korun.

V roce 2017 Novotného zažalovali rodiče nezletilého chlapce, které bývalý novinář veřejně kritizoval kvůli videu, na němž celá rodina včetně dítěte zpívala píseň skupiny Ortel. „Nevíte někdo, co je to za lidi? Chtěl bych je nahlásit na sociálku a paní nechat zkontrolovat právo na občanku. Tatínkovi už asi nic nepomůže, ale ten chlapeček nemusí být stejný,“ napsal na Facebook, kde také chlapcova otce i jeho partnerku označil hanlivými výrazy.

Od září 2019 byl Pavel Novotný stíhán za přečin podněcování k vraždě. Na internetu loni v květnu opakovaně kritizoval cestu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na Ukrajinu, kde se komunistický politik zúčastnil oslav samozvané Doněcké lidové republiky. Novotný napsal, že by si přál, aby Ondráček visel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...