Pavel Knihař utekl v roce 1948 za hranice a vstoupil do francouzské cizinecké legie. | foto: prasynovec Petr Kos

Zemřel legionář Pavel Knihař, kterému Francie udělila nejvyšší vyznamenání

  • 26
Komunisté ho v roce 1948 zatkli za ilegální letáky. Utekl za hranice, vstoupil do francouzské cizinecké legie, bojoval v Indočíně a Alžírsku, sloužil v Tichomoří. Pavel Knihař, držitel nejvyššího francouzského vyznamenání - komandér Řádu čestné legie, ve středu ve Francii zemřel. Bylo mu 87 let.

Když bylo Pavlu Knihařovi sedmnáct let, zúčastnil se 25. února 1948 studentské demonstrace na Václavském náměstí, kterou rozehnali příslušníci Lidových milicí. Od té chvíle měl Knihař jasno, že s komunistickým režimem nesouhlasí. Poté s podobně smýšlejícími spolužáky založil tajnou organizaci Svaz svobodných studentů, která vydávala letáky a časopis Svobodný hlas.  V červnu 1948 ho zadržela Státní bezpečnost, vzala do vazby a surově vyslýchala. 

Po svém propuštění na základě prezidentské amnestie v srpnu 1948 Knihař emigroval na Západ, kde chtěl i nadále bojovat s komunismem.To mu umožnil vstup do řad francouzských cizineckých legií, které byly nasazené proti komunistickému Viet Minhu v Indočíně.

Jako Čechoslovák sloužil na bojištích jihovýchodní Asie nepřetržitě čtyři roky.  Vysloužil si několik vojenských křížů a medailí. Později byl nasazen do bojů v Alžírsku, na Madagaskaru či atolu Mururoa ve Francouzské Polynésii. Účastnil se zadržení nákladní lodi Lidice, která vezla z Československa zbraně pro alžírskou Frontu národního osvobození.

Knihař získal Řád čestné legie

V roce 1978 odešel do výslužby a byl jmenován rytířem Řádu čestné legie. V roce 1984 byl povýšen do funkce velitele praporu. V roce 2003 byl jmenován důstojníkem Řádu čestné legie a o šest let později i komandérem Řádu čestné legie, což je jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání.

 Ve své vlasti získal jediné ocenění - Cenu Václava Bendy od Ústavu pro studium totalitních režimů. Knihařovy paměti vyšly v nakladatelství Academie pod názvem Legie, můj život.

Francouzská cizinecká legie je jednou z nejznámějších elitních vojenských jednotek na světě, připomíná ČTK. Vznikla jako jednotka zahraničních dobrovolníků původně s cílem chránit francouzské koloniální panství v Africe. Nejprve spíše nahodilé seskupení přistěhovalců z různých koutů Evropy, kteří se za příslib anonymity a žold nechali najmout k vojsku, získalo postupně pevný řád i věhlas. Jednotky cizinecké legie se účastnily obou světových válek, bojovaly v indočínské válce (1946-54) či v Perském zálivu (1990-1991). V posledních letech se účastnily misí mírových sil OSN nebo v Afghánistánu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video