Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blažek hledá, jak zastropovat ceny energií. Jinak to nedopadne dobře, varuje

  10:04aktualizováno  14:53
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS se v tomto týdnu bude věnovat pouze hledání právních cest, jak je možné v Česku zastropovat ceny energií. „Musí to jít, jinak to nedopadne dobře,“ řekl Blažek po schůzce s prezidentem Soudcovské unie Liborem Vávrou. Ta byla reakcí na ostrou kritiku, kterou se Vávra ohradil proti Blažkovi po nejmenování soudce Novotného místopředsedou trestního úseku brněnského soudu.

„Z dějin vyplývá, že žádná demokracie nikdy nepřežila, pokud nefungovala ekonomika země. Totalitám to nevadí, demokracii ano. Proto volám po tom, aby se urychleně jednalo z pudu sebezáchovy o cenách energií jak v rámci Evropské unie, tak u nás,“ řekl Blažek po schůzce s Vávrou.

„Jsem přesvědčený, že různé právní překážky nám v této situaci nemohou bránit v tom, abychom se otevřeně nebavili o tom, čemu se lidově říká zastropování energií,“ pokračoval.

„Už tento týden nechci dělat nic jiného, než řešit otázku možného zastropování cen energií. Není možné slýchávat, že to nejde. Musí to jít, jinak to nedopadne dobře,“ řekl Blažek. Během týdne ministr sejde s řadou lidí z právnických i podnikatelských profesí. Bavit se mají právě o možných řešeních.

„V zásadě je potřeba najít takové řešení, aby těm, kdo elektřinu vyrábějí nebo distribuují, nevznikaly takové škody, aby měli možnost to v budoucnosti uplatňovat po státu jako náhradu škody - nebo když ne po státu, tak po Evropské unii. Ta otázka není jednoduchá,“ uvedl.

Otázku ministr v pondělí řešil i se zástupci Soudcovské unie, s nimiž měl schůzku. K tomu, zda při zastropování cen energií nehrozí státu spory o náhradu škody, se nicméně šéf unie Libor Vávra vyjádřit nechtěl. „Já na to jako soudce odpovědět nesmím. Pakliže by to mohlo být předmětem soudních sporů, logicky nechcete vědět od soudce předem, jak to dopadne,“ vysvětlil.

Energetická krize ohrožuje vládu i EU, ministr Blažek varuje před revolucí

Opoziční hnutí ANO už rozhodlo, že i s pomocí SPD vyvolá ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu Petra Fialy, mimořádná schůze Sněmovny v nedůvěře vládě se uskuteční ve čtvrtek 1. září.

Asociace krajů v pátek vyzvala vládu k regulaci cen plynu a elektřiny pro domácnosti od příštího roku. Kabinet by podle ní také měl určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla podle asociace také směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách energetické společnosti ČEZ.

Fiala řekl, že podněty asociace ke změnám v energetice nejsou nové a vláda už se jimi zabývá. Jedná podle něho o celoevropském stanovení maximálních cen i variantách transformace energetické skupiny ČEZ. Žádné z navrhovaných opatření ale podle předsedy vlády nemá rychlé a jednoduché řešení.

Jmenovat soudce Novotného do funkce u soudu v Brně by byla chyba, řekl Blažek

Blažek přiznal, že nezvolil vhodné odůvodnění pro nejmenování soudce Novotného místopředsedou trestního úseku brněnského soudu. Ministr si stojí za tím, že postupoval zákonně a jmenování soudce by byla chyba.

Soudcovská unie minulý týden v kritice zdůraznila, že ministr není oprávněný ani odborně způsobilý hodnotit rozhodování konkrétního soudce. Podle Blažka došlo v kauze k mnoha nedorozuměním kvůli její medializaci. Ministr si stojí za tím, že jeho postup byl zákonný. Přiznal ale, že odůvodnění pro nejmenování soudce bylo nešťastné.

„Jmenování Novotného by byla chyba,“ zdůraznil ministr. Blažek také řekl, že nejmenováním soudce rozhodně nedošlo k ohrožení nezávislosti justice. Blažek za své působení na ministerstvu spravedlnosti jmenoval 46 nových soudců a 36 státních zástupců.

„Co se týká soudních funkcionářů, těch bylo v soustavě soudů jmenováno 30 a v soustavě státního zastupitelství 15. Tento výčet jasně dokazuje, že jmenování justičních funkcionářů v žádném případě neobstruuji,“ sdělil Blažek.

Nepřijatelné a nebezpečné. Soudcovská unie kritizuje rozhodnutí ministra Blažka

„Podle mého je zcela vyloučeno, aby nejmenování jediného funkcionáře jakkoliv ohrozilo nezávislost justice,“ prohlásil Blažek s tím, že neustavení Novotného do funkce místopředsedy brněnského soudu pro trestní úsek rozhodně nebude mít vliv na žádné kauzy.

„Jako Soudcovská unie jsme nikdy neměli ambici zasahovat do konkrétního personálního řízení. Je pravomocí a odpovědností ministra, aby takovému návrhu vyhověl, nebo nevyhověl,“ řekl dnes k věci Vávra.

„My jsme se ozvali proto, že spojovat jakékoliv rozhodnutí soudce na jeho jmenování či nikoliv bereme jako nepřípustné,“ popsal Vávra. Na schůzce si důvody ostré kritiky s ministrem Blažkem vysvětlili.

S ministrem se Vávra domluvil na lepší komunikaci do budoucna. „Domluvili jsme se, že to, jakým způsobem se budou takové věci komunikovat, musí být předmětem dalších rozhovorů,“ sdělil Vávra. Blažek řekl, že unii slíbil, že kdyby v budoucnu ohledně jmenování soudního funkcionáře nastala obdobná situace, projedná ji s ní předem.

Kdo je soudce Aleš Novotný

Novotný jako soudce řešil medializované kauzy tzv. „piráta z jaguaru“, íránského podnikatele Shahrama Zadeha či bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, kterou původně poslal na 8,5 roku do vězení za zneužití pravomoci v případu solárních elektráren.

Vitáskové se ale zastal odvolací soud kvůli nedostatku důkazů. Osvobozená Vitásková se nyní se státem soudí o mnohamilionové odškodné. Za nemajetkovou újmu dosáhla celkem na 600 000 korun.

Ministerstvo spravedlnosti o Novotném uvedlo, že se v rámci svého nezákonného rozhodování v trestních kauzách podílel na vzniku škody státu minimálně ve výši zhruba 3,9 milionu korun. Podle unie je takové odůvodnění „nepřijatelné a do budoucna velmi nebezpečné“.

Vávra poukázal také na to, že ministr měl k dispozici hodnocení olomouckého vrchního soudu, podle nějž byla Novotného práce v posledních letech vysoce nadprůměrná.

Stanovisko soudců podpořila i Unie státních zástupců, podle níž může Blažkova argumentace posilovat alibistické tendence v justici a ovlivňovat nezávislost soudců i státních zástupců.

Na ministrovu stranu se naopak postavila Česká advokátní komora, která podotkla, že nevyhovět návrhu na jmenování místopředsedy soudu je podle zákona plně v kompetenci ministra spravedlnosti. Totéž uvedl i samotný Blažek, který je rovněž advokátem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...