Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací | foto: Ondřej Němec, MAFRA

Odbory jdou proti zaměstnancům, myslí si hoteliéři o stravenkovém paušálu

  • 71
Šéf odborové centrály Josef Středula a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek přišli premiéra Babiše v pátek varovat před riziky stravenkového paušálu, který navrhuje Ministerstvo financí. Asociace hotelů a restaurací České republiky si však myslí, že žádná katastrofa nehrozí a návrh může být přínosný.

„Máme bohužel dost závažné informace. A to, že někteří podnikatelé nemají zájem přidat zaměstnancům prostřednictvím stravenkového paušálu, ale jim ubrat,“ prohlásil v pátek Středula. Obává se, že firmy mohou nový systém využít k tomu, aby odváděli sociální pojištění z menší částky. Tím by svým zaměstnancům snížili jejich budoucí důchody.

Odboroví předáci varovali Babiše, k čemu může vést stravenkový paušál

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) je však přesvědčena, že žádný podobný scénář nehrozí. Nejvyšší vedení odborů podle ní jen vytváří tlak na to, aby zamezilo rozšiřování zaměstnaneckých benefitů.

Návrh asociace pokládá za možnost, jak přispět k rozšíření konkurenčního prostředí v oblasti stravování zaměstnanců. „Je zjevně trnem v oku mnoha zainteresovaným,“ myslí si prezident AHR ČR Václav Stárek. Postoj odborů považuje za nelogický. „Jsem přesvědčen, že by lidé uvítali v některých případech finanční příspěvek na stravu spíše, než papírové stravenky, které mají mnohdy problém uplatnit, a navíc jim pravidelně na konci roku propadá jejich platnost,“ uvedl Stárek.

Nepodložené domněnky a napadání podnikatelů

Asociace hoteliérů a restauratérů stanovisko vedení odborů považuje spíše za příklad vytváření argumentů na základě nepodložených domněnek, než o snahu hledat optimální řešení pro všechny zaměstnance. Odbory podle Stárka napadají podnikatele, pokud mluví o zneužívání systému ještě před jeho zavedením. 

Oborový předák Středula varuje, že nový systém nemusí naplnit očekávání, aby milion lidí dostalo možnost mít stravenkový paušál. „Přesně naopak. Nedostanou nic a ještě ten výsledek bude záporný ve vztahu k ekonomice,“ řekl Středula na páteční schůzce s premiérem.

Babiš na jeho obavy reagoval překvapeně. „Mě paní ministryně informovala, že tím návrhem ministerstva financí milion lidí, kteří nedostávají stravenky a mají nevýhodu, tak vlastně získají nějaké dodatečné zdroje,“ uvedl Babiš.

Hoteliéři pochybují o funkčnosti klasických stravenek. „Skutečností zůstává, že papírové stravenky jsou anachronismem ve stylu potravinových lístků, jsou zneužívány k opakovanému použití, je s nimi spojena velká administrativní zátěž zaměstnavatelů, ale hlavně těch, kdo je od koncového zákazníka přijímají,“ dodává prezident AHR ČR Stárek.

Zálohované výživné nepřekročí 3000 korun, vyplácet se bude nejvýše dva roky

„Tento systém může fungovat jen tehdy, pokud jej budou restaurace a obchody akceptovat. V současné době již třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá. Stejně tak v celkovém objemu tržeb pro restaurace představují stravenky podíl pouze 15 %,“ uzavřel Stárek.

Vládní koalice se shodla, že firmy budou moci kromě klasických papírových stravenek dávat zaměstnancům nezdaněný pevný benefit vyplácený v penězích. Z každé stravenky platí firma, která je dává zaměstnancům, asi dvě procenta, a restaurace, které je přijímají, platí z každé stravenky firmám, které je vydávají, mezi pěti a sedmi procenty. Takže je to hlavně byznys pro stravenkové firmy.

Byl jsem překvapen, reagoval premiér na informace odborářů:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue