Jedno z paterčat bezprostředně po červnovém příchodu na svět. Další fotografování dětí si rodiče nepřáli.

Jedno z paterčat bezprostředně po červnovém příchodu na svět. Další fotografování dětí si rodiče nepřáli. | foto: Ústav pro péči o matku a dítě/Vojtěch Resler

Paterčata propustí v nejbližších dnech, termín odjezdu rodiče tají

  • 66
První česká paterčata opustí porodnici v nejbližších dnech. Kdy přesně děti odjedou, ale lékaři i rodina tají z obavy před reakcemi okolí. Podolská porodnice původně plánovala tiskovou konferenci, vzápětí ji ale zrušila.

"Děti budou propuštěny v nejbližší době. Mají se k světu, jsou kojené. Kluci váží okolo třech kil," řekla iDNES.cz Romana Fišerová, která rodině pomáhá.

Přesný termín propuštění rodina i porodnice tají. "V tuto chvíli termín propuštění z porodnice nevím, ale i kdybych to věděl, tak ho neřeknu, protože my u toho nikoho nechceme," řekl iDNES.cz otec dětí Antonín Kroščen.

V bytě je podle něj pro děti vše připraveno a nyní se dokončuje sestavování nábytku v ložnici rodičů. "Nemáme ještě postel a komody," popsal Kroščen.

Rodina další detaily zveřejňovat nechce kvůli závistivým a nenávistným reakcím okolí. Z těch jsou zklamaní i lidé, kteří se rozhodli dětem pomoci. "Mrzí mě reakce lidí, a není jich málo, které narážejí na to, že děti se narodily v romské rodině," řekl jeden z pomocníků pod podmínkou anonymity.

Situace, kdy pár počne paterčata přirozenou cestou, připadá na jedno z 48 milionů těhotenství. "V České republice se mohou paterčata objevit jednou za 480 let," připomněla už dříve primářka porodnického oddělení Ústavu pro péčí o matku a dítě Alena Měchurová.

Lékaři zdravotní stav dětí ve čtvrtek nechtěli komentovat s tím, že informace novinářům sdělí v pátek na tiskové konferenci. Pozvánka na ni dorazila dopoledne od komunikační agentury, kterou si k této mimořádné situaci porodnice platí. Po hodině a půl ale agentura oznámila, že tisková konference se ruší kvůli "nepředpokládaným a nezměnitelným okolnostem". Porodnice proto vydá v dalších dnech nejspíš jen tiskovou zprávu.

Paterčata na svět přišla 2. června císařským řezem. Původně měly být děti a jejich matka propuštěny už na konci července. Drobný lékařský zákrok u matky dětí ale termín jejich odjezdu oddálil.

2. června 2013. V podolské porodnici se narodila první česká paterčata:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video