Věra Adámková při tiskové konferenci k představení společného projektu ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu, Ústavu hematologie a krevní transfúze a Institutu klinické a experimentální medicíny zaměřeného na vývoj vakcíny proti covidu-19. (4. května 2020) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Máme 250 milionů na vývoj české vakcíny, projekt čeká na souhlas Arenbergera

  • 144
Nyní pozastavený projekt na vývoj české vakcíny s rozpočtem 250 milionů čeká na schválení novým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergrem, uvedla v nedělní Partii na CNN Prima News poslankyně a lékařka Věra Adámková. Původní rozpočet na vývoj vakcíny se pohyboval na padesáti milionech. Při vývoji se ale využily pouze čtyři miliony, následně projekt bývalý ministr Jan Blatný zastavil.

Adámková prozradila, že Blatný původně oslovil tři organizace, které se měly pustit do předběžného vývoje české vakcíny s rozpočtem 50 milionů. Podle poslankyně začali vědci peníze na vývoj čerpat, následně ovšem projekt zarazil tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

I přes pozastavení projektu ale resort zdravotnictví změnil názor. Vláda na začátku března schválila materiál ministerstva zdravotnictví, který představuje průběh dalšího vývoje české vakcíny proti covidu-19.

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný představil podklady 1. března letošního roku. „Vláda dala ministrovi návrh na možné pokračování vývoje. Je tam předběžný rozpočet 250 milionů, to se dá ale měnit podle toho, jak bude ministr pokračovat,“ řekla Adámková CNN Prima NEWS.

Vyvíjet českou vakcínu nemá smysl, na dokončení nebudou peníze, míní Chlíbek

Původně projekt na vývoj české vakcíny na jaře představil tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Šokovaná opozice

Překvapila tak další hosty pořadu, jimiž byl poslanec Vít Rakušan (STAN), Jiří Dolejš (KSČM) a Jiří Běhounek (ČSSD). Ti společně s Adámkovou v pořadu o koronavirových vakcínách diskutovali. Šokovaný Rakušan reagoval slovy: „Proč se to dozvídáme až z televizní obrazovky?“

Podle Adámkové nyní zastavený projekt čeká na případné obnovení či finální ukončení. Podle Adámkové je totiž možné, že nový ministr zdravotnictví nebude chtít projekt vůbec obnovit. „Nový ministr třeba řekne, že projekt nebude podporovat,“ komentovala Adámková.

Podle opozičního politika a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana by se ale Česká republika měla zaměřit na nákup již prověřených a schválených vakcín a peníze investovat tímto způsobem. 

Česká vakcína by mohla být účinná i na mutace koronaviru, říká vědec

V pořadu poslanci také zvažovali možný nákup licence již schválených vakcín, které by se vyráběly na území ČR. „Vždy jsme byli zemí s tradicí dobrých lékařů a vakcinologů. Tento obor bychom měli rozvíjet, ale hlavní problém je v tom, že vláda nesplnila úkol v plynulosti očkování. Tam vláda zklamala,“ uzavřel Dolejš. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video