Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Partie (13. září 2020) | foto: Televize Prima

Zrušení roušek byla chyba, připustil Zaorálek. Chce obnovit krizový štáb

  • 517
Zrušení srpnového nařízení o opětovném nošení roušek byla chyba. V pořadu Partie televize Prima to přiznal ministr kultury Lubomír Zaorálek. Sociální demokracie podle něj bude v pondělí na vládě prosazovat obnovení krizového štábu. Vládu však hájí – neselhala, klíčové jsou nízké počty nakažených.

„Udělali jsme chybu. Udělali jsme v tu středu 19. srpna (kdy vláda zrušila povinné roušky poté, co je ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zavedl, pozn. red.) rozhodnutí, se kterým také nesouhlasím,“ řekl Zaorálek. „Vznikl pocit, že situace je klidnější, že to máme pod kontrolou,“ připustil v pořadu Partie.

Dodal ale, že premiéra Andreje Babiše „trochu chápe“. On sám totiž mluvil s důchodci, kteří říkali, že je roušky otravují. Držet nastavená omezující opatření je podle něj těžké, připomenul, že řada lidí si covid přivezla z dovolené.

Ohradil se však proti tvrzení, že Česká republika současnou situaci nezvládá. Podle počtu potvrzených případů za 14 dní na 100 000 obyvatel je totiž ČR třetí nejzasaženější EU, horší situace je jen ve Španělsku a Francii. „Je to takové tvrzení. Jak se to měří? V Česku je důležité to, že máme dobrý zdravotnický systém,“ míní Zaorálek. Řekl, že si myslí, že hygiena přes léto zaspala, nemocnice však stále mají kapacity.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek oponuje, že odpovědnost nese vláda, ne hygienici. Hlavní problém podle něj není ani tak v rouškách, jako v nefungující chytré karanténě, malých testovacích i trasovacích kapacitách a celkové nepřipravenosti země. „Musí zasedat krizový štáb, který aplikuje již připravené krizové scénáře. Ty se ale bojím, že připravené nejsou,“ řekl Kalousek.

„Vláda v létě nedělala nic. Chová se populisticky a jen reaguje na situaci, nemá plán,“ dodal. Lidi, kteří mají chytrou karanténu na starost, označil za „nemehla“. Přímo jmenoval premiéra Babiše a ministra zdravotnictví Vojtěcha.

V sobotu přibylo v Česku 1 541 nakažených, nárůst je opět rekordní

„Bylo to ustoupení veřejnému mínění, já s tím souhlasím,“ řekl Zaorálek. Sám je podle svých slov zastáncem aktivace krizového štábu. To ale odmítá premiér Andrej Babiš, odmítá třeba i pomoc policie při trasování.

„Tuhle debatu vedeme, zvedáme to (téma obnovení krizového štábu, pozn. red.) neustále,“ řekl Zaorálek. Připomněl, že o obnovení štábu již hovořil i ministr vnitra Jan Hamáček. Znovu prý budou ministři ČSSD prosazovat toto téma na pondělním zasedání vlády.

Vládu však brání. Klíčové podle něj je, že stále zůstává nízký počet hospitalizovaných. Těch je nyní 297, z toho 69 v těžkém stavu. Ještě před týdnem bylo 214 hospitalizovaných, před dvěma týdny 153.

Připustil ale, že Slovensko pravděpodobně Čechům v pondělí omezí vstup na jejich území. To již v uplynulých dnech udělalo Dánsko a Švýcarsko, Německo pak označilo za rizikovou Prahu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video