Nad vchodem se znakem Hnutí Grálu je nápis: Vždy spravedlivý.

Nad vchodem se znakem Hnutí Grálu je nápis: Vždy spravedlivý. | foto: Repro MF DNES

Parsifal, Škrla ani Adam k nám nepatří, brání se Hnutí Grálu

  • 29
Úcta k Bohu, úcta k bližnímu. To jsou stěžejní myšlenky poselství Hnutí Grálu. Přitom jsou grálisté paradoxně nejčastěji spojováni s kauzami, které mají úplně opačný společný znak, než je úcta k bližnímu: týrání bližních a absence vlastních myšlenek.

Před dvanácti lety Hnutí Grálu nechvalně proslavil Jan Dietrich Dvorský alias Parsifal Imanuel, který založil sektu imanuelitů. Její filozofii opírá o učení Hnutí Grálu. Dnes žije neznámo kde s dcerou herečky Mileny Dvorské.

„Nikdy k nám nepatřil, jeho choré názory jsme příkře odmítli,“ sdělil mluvčí Hnutí Grálu Artur Zatloukal.

Před rokem se Hnutí Grálu opět dostalo do popředí nebývalého zájmu. To když byl náhodou díky kamerovému systému na hlídání dětí objeven v komoře domu v Kuřimi svázaný Ondřej.

Lidé v čele s Josefem Škrlou, kteří jsou obviněni z týrání obou synů Kláry Mauerové, také kdysi patřili do Hnutí Grálu. Před dvanácti lety se však odpojili a založili sektu.

„Josef Škrla se před dvanácti lety začal chovat tak, že jsme se s ním zcela rozešli. Neřídil se poselstvím Grálu, ale vyrobil si jakýsi druh vlastního náboženství a to pro nás bylo nepřijatelné,“ uvedl na jeho adresu Zatloukal.

Dodal, že grálisté už před 12 lety věděli, po jaké „cestě“ Škrla vykročil. „A že ta cesta vede do zkázy. Ale kam až povede, jsme tehdy absolutně netušili,“ podotkl Zatloukal.

Naposledy spojil Hnutí Grálu s násilným jednáním důchodce Jiří Adam z brněnských Ivanovic. Dvacet let týral pětici žen, se kterými mimo jiné četl „Bibli Grálu“, knihu Ve světle pravdy.

Kvůli surovému nakládání a vykořisťování ho začali policisté stíhat za obchodování s lidmi. Hnutí Grálu nechtělo včera potvrdit ani vyvrátit, zda Adam do společenství patří. „Ale všechny tyto kauzy nás poškozují,“ přiznal Zatloukal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video