Možní spojenci - šéf opozice a šéf nejvlivnější české televize

Možní spojenci - šéf opozice a šéf nejvlivnější české televize | foto: Koláž iDNES.cz

Paroubek zatloukal setkání se šéfem Novy kvůli digitalizaci

  • 621
Šéf ČSSD Jiří Paroubek se ráno sešel s generálním ředitelem Novy Petrem Dvořákem. Ačkoli s sebou vzal i šéfa poslaneckého klubu Michala Haška, oba socialističtí funkcionáři utajovanou schůzku v pražském Intercontinentalu vytrvale zatloukali. Téma přitom bylo pro Novu klíčové - digitalizace.

Utajované setkání nejvlivnějšího opozičního politika a nejvlivnějšího televizního ředitele v Česku ale nepochybně proběhlo. Schůzku sledoval reportér iDNES.cz.

Začala nenápadně - patnáct minut před osmou ráno vešel do hotelu Intercontinental šéf poradců předsedy ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Paroubek dorazil pět minut po osmé. Stranická černá limuzína zastavila přímo před vchodem, nejdříve vystoupil strážce a po něm ze zadního sedadla ve světlém saku bývalý premiér. To už byl uvnitř také generální ředitel Novy. Přesně po hodině odešel ze schůzky Dvořák, po další půlhodině také "delegace" ČSSD.

Téma hovoru? Mohlo jich být více. Podle informací iDNES.cz, později potvrzených Tvrdíkem, se mluvilo hlavně o rozdělení takzvaných multiplexů (kanálů) v digitálním televizním prostoru.

Nova si chce vybojovat více místa pro své programy. Ředitel Dvořák se podle všeho snaží získat podporu sociální demokracie pro svůj plán, který by Nově zajistil bohaté roky i do budoucnosti.

O tom svědčí i fakt, že se schůzky zúčastnil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Hašek. Právě Poslanecká sněmovna má totiž v blízké době projednávat změnu zákona, která se dotkne všech televizí.

Paroubek: Máte špatné informace
Předseda ČSSD Jiří Paroubek od počátku schůzku popíral.

"Máte špatné informace," reagoval Paroubek na dotaz iDNES.cz, zda se setkal s šéfem Novy.

"I kdyby to tak bylo, nevím, proč bych vám měl říkat, s kým jednám," reagoval na opakované dotazy předseda ČSSD, který jindy o řadě svých jednání vydává tiskové zprávy. "Zeptejte se předsedy klubu," podotkl.

Odmítl také sdělit, zda vyjednává o digitalizaci. Naopak se tvářil, jako by nevěděl, co toto slovo vůbec znamená. "To jsou věci, kterým já nerozumím," řekl dnes.

Schůzku potvrdil Tvrdík
Mlžit se ale snažil také šéf poslanců ČSSD. "Náš klub komunikuje se všemi důležitými hráči na mediálním trhu. Všechny názory jsou pro nás velmi cenné," vyhýbal se odpovědi Hašek. Ani na doplňující otázky, zda byl dnes u jednání Paroubka a Dvořáka, neodpověděl.

Schůzku nakonec po opakovaných dotazech potvrdil šéf poradců ČSSD Jaroslav Tvrdík, který původně říkal, že o soukromých schůzkách informace neposkytuje.

"Ano, setkání se uskutečnilo," prohlásil. Stejně tak sdělil, že aktéři mluvili o digitalizaci.

"Chtěli jsme se seznámit s návrhem televize Nova, proto jsme si pana Dvořáka poslechli. O ničem jiném než digitalizaci jsme nemluvili," tvrdil s tím, že ČSSD má i po tomto jednání jinou představu o řešení digitalizace než Dvořák.

Samotný šéf Novy vzkázal přes mluvčí televize Veroniku Šmítkovou, že se potkává s řadou politiků, poslanců i senátorů. Neprozradil ale, kteří to konkrétně jsou.

Podle mluvčí nebyl Paroubek ani Hašek na nedávné konferenci, kde generální ředitel Dvořák o digitalizaci mluvil. "Na dnešní schůzce proto Petr Dvořák zmíněné pány seznámil s pohledem TV Nova na digitalizaci tak, jak byl prezentován na konferenci," oznámila Šmítková.

Digitalizace českého éteru

Současné analogové televizní vysílání se má postupně vypnout a jako náhrada vznikne digitální prostor. V plánu je několik celoplošných sítí, které nabídnou až šestinásobek programů proti současným čtyřem.

Analogové vysílání se začne podle navrhované koncepce vypínat před rokem 2008, poslední vysílač by měl "zhasnout" do roku 2012.

Jádrem procesu, jakýmsi jízdním řádem, je tzv. Technický plán přechodu na digitální vysílání, který má na starosti Český telekomunikační úřad. Materiál rozděluje Česko na regiony, tzv. multiplexy, které se liší v termínech zapnutí digitálu.

Letos v dubnu už měly některé stanice vysílat, ale loni v září nastal problém - soud totiž zrušil rozhodnutí vysílací rady o udělení prvních šesti licencí pro digitální televize. Vyhověl tím žalobě společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova. - více zde

Podle stížnosti neměla Nova, která licenci nedostala stejně jako další komerční stanice Prima, možnost seznámit se s plánem přepnutí a případně s ním souhlasit.

Obě komerční celoplošné stanice mají sice stejně jako ČT místo v digitální síti zajištěno zákony, důležitým tématem je ale vyřešení pravidla pro udělení bonusových licencí. Digitalizace totiž sebou ponese výrazné zesílení konkurence a velké stanice počítají s tím, že se to projeví menší tržbou z reklam. Program navíc by tedy měl ztráty nahradit.

Společnosti, které původně dostaly "zelenou", tedy TV Barrandov, Febio TV, Pohoda, Z1, RTA a Óčko, vytvořily Asociaci digitálních televizí, která má nyní hájit jejich zájmy. Jedním z kroků může být podání arbitráže vůči Česku kvůli zmařeným investicím.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video