Paroubek a Klaus

Paroubek a Klaus - Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Paroubek tvrdě pohrozil Klausovi

  • 2777
Premiér pohrozil Václavu Klausovi omezením jeho zahraničních cest. Paroubkovi se nelíbí, že se prezident vyjadřuje v rozporu s vládním programem kriticky k euroústavě. "Pokud nebude vystupovat v rámci těchto směrnic, na některé zahraniční cesty prostě nebude moci jezdit," řekl.

Každou prezidentovu cestu do ciziny musí totiž na návrh ministerstva zahraničí schválit vláda.

Podle Jiřího Paroubka je hlava státu stejným služebníkem země jako kterýkoli jiný úředník. A musí proto vystupovat v souladu s vládou, která zahraniční politiku určuje.

Koaliční kabinet ČSSD, US-DEU a KDU-ČSL si přitom vytkl za hlavní cíl přijetí euroústavy. Naproti tomu je Václav Klaus nejhlasitějším kritikem společné smlouvy EU v Česku.

"Opakovaně sděluji, že by bylo dobré, kdyby si pan premiér pozorně prostudoval Ústavu České republiky. S interpretací, kterou provádí, není možné souhlasit a zásadně ji odmítám," reagoval Václav Klaus.

Zástupci Ústavního soudu se nechtějí k výměně názorů vyjadřovat. "Nepatří do kompetence ústavních soudců, aby komentovali dění na politické scéně," řekl iDNES mluvčí soudu Michal Spáčil.

O sporu, který zřejmě zastíní Klausovy rozepře s europoslanci či Lubomírem Zaorálkem, chce ale prezident jednat osobně s Jiřím Paroubkem. Na počátku příštího týdne ho prý pozve k sobě na Hrad.

Co říká Ústava ČR

Vláda
Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci.

Prezident
 a) zastupuje stát navenek
b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy

O výrocích Václava Klause směrem k euroústavě se Paroubek ostře rozhovořil už v interview pro britský list The Financial Times. - více zde

Předseda vlády deníku řekl, že Václav Klaus překračuje své Ústavou dané pravomoci, když napadá euroústavu, aniž by se o tom poradil s koaličním kabinetem.

Hradní mluvčí se ovšem proti takovým slovům ohradil a zdůraznil, že prezident není v rámci EU zdaleka jediným, kdo je k hlubší integraci společenství pesimistický.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video