Premiér Jiří Paroubek - Premiér Jiří Paroubek. (16. července 2005) | foto: Roman Čejka, MF DNES

Paroubek se dere na vrchol popularity, zjistil STEM

  • 659
Začátkem července byl mezi vládními politiky nejpopulárnější v neděli zesnulý Pavel Dostál, zjistila agentura STEM. Získal 74 procent hlasů. Stříbrnou příčku obsadil se 63 procenty premiér Jiří Paroubek, který odsunul na bronzový post svého ministra financí Bohuslava Sobotku.

Výsledky výzkumu provedeného na počátku července ukazují situaci v době, kdy krize koaliční vlády je překonána a mnozí představitelé koalice opět zvyšují svou popularitu, poznamenal autor průzkumu.

Na čtvrté místo klesl nejpopulárnější politik ODS Pavel Bém, získal 48 procent, a Petra Buzková s 45 procenty vytlačila z první pětky předsedu nejsilnější opoziční strany Mirka Topolánka.

Jen minimálně se podle STEM změnil od března vztah české veřejnosti k nejhůře hodnoceným politikům. Na spodních příčkách žebříčku popularity jsou tak stále tři celkově nejméně oblíbení předsedové silných politických stran Stanislav Gross, Miloslav Grebeníček a Miroslav Kalousek a "drží" se jich dva nejkritičtěji hodnocení ministři Milada Emmerová a Zdeněk Škromach.

"Skokanem" byl Paroubek
Jednoznačně největší vzestup popularity od jara zaznamenal předseda vlády Jiří Paroubek. Procento jeho příznivých hodnocení se totiž za poslední čtyři měsíce ztrojnásobilo, z 20 procent se dostal na 63. Snížil se i podíle těch, kteří ho neznali,  ze 37 procent na dvě.

Od května si výrazně polepšil i šéf křesťanských demokratů Kalousek a obdobně se odrazili od předešlých poměrně negativních výsledků i Gross, Emmerová, Škromach, Pavel Němec, Jan Kasal i Petra Buzková.

Vzestup příznivých hodnocení zaznamenali i dva členové vlády na špici žebříčku – Dostál a Sobotka. Další ministři si podle zjištění STEM ani nepolepšili, ani nepohoršili. Pokud jde o nové členy vlády, nedokázali se dosud výrazněji prosadit do vědomí veřejnosti.

Čelní představitelé ODS setrvávají na stejných hodnoceních jako před dvěma měsíci, doplnila červencová analýza STEM.

Průzkum se netýkal prezidenta Václava Klause a šéfů obou komor parlamentu, jejich popularitu agentura zkoumá ve zvláštní analýze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video