Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek navrhuje dohodu stran proti zadlužování. Soupeři si klepou na čelo

  11:50aktualizováno  15:04
ČSSD navrhuje parlamentním stranám písemnou dohodu o nezvyšování schodku státního rozpočtu pro příští volební období. "Chceme dohodu o dodržení schodku za rok 2010 ve výši 163 miliard korun," řekl šéf oranžových Jiří Paroubek. Exministr financí Miroslav Kalousek to přirovnal k zakládání spolku na ochranu sirotků někým, kdo předtím zabil jejich rodiče.

Dohodu všech parlamentních stran o nezvyšování schodku rozpočtu navrhuje předseda ČSSD Jiří Paroubek. | foto: Michal DoležalČTK

ČSSD si od návrhu, který Paroubek představil, slibuje, že by Česko v roce 2013 splnilo podmínky pro přistoupení k jednotné měně euro.

Další část písemné dohody by podle ČSSD měla zahrnovat závazek, že každý nový výdaj státního rozpočtu by musel být doprovázen přesným určením toho, kde se na to seženou peníze, či kde se jinde ušetří.

Všechny strany by podle sociální demokracie měly podepsat, že budou v příštím volebním období respektovat návrh vlády Jana Fischera, že se budou postupně snižovat schodky hospodaření státu, aby do roku 2013 klesl pod tři procenta hrubého domácího produktu.

"Pokud bychom od ostatních stran neslyšeli kladnou odpověď na naši výzvu, zavážeme se k tomu jednostranně," řekl Paroubek.

Kalousek: Spolek pro sirotky zakládá vrah jejich rodičů

Pozoruhodné je, že se svým návrhem ČSSD přichází právě ve chvíli, kdy spolu s lidovci svolala na příští týden mimořádnou schůzi Sněmovny, kde se má hlasovat o vyšší mateřské, což by v tomto roce mohlo znamenat zvýšení schodku až o 1,5 miliardy korun.

Na další mimořádné schůzi chtějí sociální demokraté prosadit vyplacení mimořádného příspěvku důchodcům ve výši 2 400 korun. To mají podle jejich představ pokrýt dividendy státem ovládané firmy ČEZ.

Tvrdou kritiku si sociální demokraté vysloužili od exministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. "Je to stejné, jak kdyby spolek na ochranu sirotků zakládal někdo, kdo chce před tím zabít jejich rodiče. Pokud bychom měli brát ČSSD vážně, musela by nejprve stáhnout své návrhy na mimořádné schůze," řekl iDNES.cz Kalousek.

Kalousek

Podobně reagoval místopředseda ODS Petr Nečas. "To ani není k smíchu, spíš by měl pan Paroubek požádat o vyšetření u psychiatra. Tedy pokud ČSSD zároveň nestáhne z parlamentu své populistické návrhy," řekl Nečas. ODS jejich projednání v minulých týdnech ve Sněmovně blokovala obstrukcemi. - čtěte Místo hlasování o vyšší mateřské zmrazila opět ODS schůzi obstrukcemi

Ministr financí Janota: Návrh ČSSD je úsměvný

Za legrační označil iniciativu Paroubkovy strany ministr financí Eduard Janota. "Je to trošku úsměvné hovořit o krocích proti zadlužování a zároveň navrhovat různé náročné výdaje a úpravy legislativy. Pokud by prošly ty návrhy sociální demokracie, tak to znamená jen a jen zhoršení bilance rozpočtu, a to by s dotklo i letošního roku," řekl ČTK.

KDU-ČSL sice se socialisty vyvolala mimořádnou schůzi o mateřské, ale jinak plány ČSSD odmítá. "Jsme jistotou pro občany, že do voleb ani po nich žádné další zvýšené výdaje nenastanou," prohlásil předseda lidovců Cyril Svoboda (viz článek o dalších mimořádných schůzích).

"Čtyři artikuly rozpočtové stability", které představil Paroubek, podporují zelení. Odmítají ale další nápady sociálních demokratů. "To je nákupní seznam, kde nesedí ani položky, ani ceny. Je tam řada věcí, které jsou naprosto neprokazatelné, a jsou to shodou okolností položky, které jsou nejvyšší," komentuje Liška návrhy ČSSD ke stabilizaci veřejných financí.

Paroubek tentokrát narazil i u komunistů. "Sociální demokracie se tímto marketingovým krokem brání obvinění pravice, že chystá zadlužování země. KSČM se do takové hry rozhodně nenechá zatáhnout, nebude dělat stafáž u předvolebního kočkování budoucí velké koalice ODS a ČSSD," řekl iDNES.cz šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Víme, že budeme muset také škrtat, připustil Sobotka

Sociální demokraté už také připustili, že po volbách budou muset také šetřit na některých výdajích a ne pouze zvyšovat daně. "Jsme si vědomi, že budeme muset hledat úspory i ve výdajích, ne pouze zvyšovat příjmy úpravou některých daní," řekl šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Socialisté v této souvislosti oznámili, že budou chtít 10 miliard korun získat přehodnocením výdajů ministerstev a státem uzavřených smluv. Dalších 15 miliard korun má podle ČSSD vynést zadávání veřejných zakázek formou aukcí a eliminování korupčních praktik.

Zvýšení daní a omezení daňových úniků může podle oranžových přinést 31 miliard korun. Sociální demokracie bude trvat na svých návrzích zvýšit daně firmám na 21 procent, obnovit progresivní zdanění tím, že by vyšší daň z příjmu platili lidé s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně, a další peníze podle Sobotky přinese větší zdanění alkoholu a tabáku. - čtěte ČSSD chce vyjít z krize vyššími daněmi, podle ODS to Česko přivede k bankrotu

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...