Strany po zrušení říjnového termínu voleb nyní chtějí zvolnit předvolební kampaň, aby ji mohly vystupňovat těsně před hlasováním.

Strany po zrušení říjnového termínu voleb nyní chtějí zvolnit předvolební kampaň, aby ji mohly vystupňovat těsně před hlasováním. | foto: David Neff, MAFRA

Paroubek: ČSSD si nechá pro pozdější volby původní kandidátky

  • 555
Kandidátní listiny ČSSD pro zmařené říjnové volby zůstanou v platnosti pro volby příští. Po zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD to dnes řekl předseda strany Jiří Paroubek.

Stejně jako sociální demokraté si i ODS hodlá ponechat stejné kandidátky, které strana připravila pro říjnový termín voleb. Předseda ODS Mirek Topolánek to oznámil už v neděli po jednání výkonné rady ODS.

Strany po zrušení říjnového termínu voleb nyní chtějí zvolnit předvolební kampaň, aby ji mohly vystupňovat těsně před hlasováním. Jednají proto s poskytovateli reklamy o odložení výlepů a snaží se také odsunout některé kontaktní akce.

Strany počítají s novým termínem předčasných voleb, kterým by mohl být 6. a 7. listopad. Parlament kvůli tomu v pátek schválil novely ústavy a volebního zákona.

Ústavní novela ukládá prezidentovi rozpustit Sněmovnu na její návrh, který by schválila třípětinová většina poslanců. Sněmovna by o tom mohla rozhodovat v úterý. Prezident by pak následně mohl vypsat předčasné volby.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už v pátek ocenil, že dohody parlamentních stran ohledně nových voleb byly schválením novel naplněny. "Vím, že to pro mnohé bylo značně bolestivé, proto si toho velmi cením," uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video