Jiří Paroubek vůbec poprvé nabídl ODS, že vezme křeslo šéfa Sněmovny

Jiří Paroubek vůbec poprvé nabídl ODS, že vezme křeslo šéfa Sněmovny | foto: Marta Myšková, ČTK

Paroubek: Bude-li ODS jednat, beru šéfa Sněmovny

  • 2122
Předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že je připraven stanout v čele Poslanecké sněmovny. Podmínkou ale je, aby s ním začala ODS seriozně jednat. Premiér Topolánek mu večer odpověděl, že není proti, ale musí vzniknout dohoda všech stran mimo KSČM. S něčím takovým ale zatím ČSSD nesouhlasí.

ČTĚTE TAKÉ:
ODS odmítla exkluzivní dohodu s ČSSD

DOKUMENT: Prohlášení Paroubka k jednání o vládě

"Jako předseda sociální demokracie jsem připraven v krátkém čase, bude-li o to zájem, tak, abych posílil důvěru na obou stranách, přijmout kandidaturu na předsedu Poslanecké sněmovny," řekl doslova Paroubek.

Podle něj by tento krok mohl prolomit ledy. "Jedinou podmínkou tohoto kroku je neprodlené zahájení věrohodných jednání o stabilní vládě České republiky ze strany ODS," pokračoval šéf socialistů.

Paroubek na mimořádné tiskové konferenci opět sáhl ke vstřícnému slovníku minulých dnů. V posledních dnech odložil ostré výrazy a místo nich je k ODS neobvykle mírný.

Bývalý premiér také upřesnil, v jakém okamžiku by kandidaturu na post předsedy dolní parlamentní komory podal.

"Pokud budeme vidět, že ta druhá strana je ochotna seriozně jednat, tak můžeme o té věci uvažovat a také k ní přistoupit," podotkl a hned dodal, že ale zatím neslyší z ODS "konstruktivní slova".

Paroubek chce jednat na papíře
Nejčastěji opakované Paroubkovo sdělení v těchto dnech má dvě slova: Chceme jednat. Několikrát je pronesl i na setkání s novináři s dodatkem, že ODS musí připravit písemné podklady.

"Můžeme zahájit jednání prakticky o čemkoliv, ta naše preference je jasná - velká koalice s ODS nebo menšinová vláda ODS. Ale musíme začít jednat," tvrdí.

Jakoby byly opravdu pryč doby, kdy se Paroubek hlasitě dožadoval pokusu o sestavení vlády. Pokud otázku po třetím pokusu na tiskové konferenci dostal, zareagoval velmi opatrně.

"Tak podívejte, pokud budou odmítnuty všechny naše vstřícné kroky, všechna naše ochota ke kompromisu, personálnímu kompromisu, programovému kompromisu, budeme dále uráženi, no tak každý musí pochopit, že to bude jisté východisko z nouze," uvedl neobvykle klidným hlasem.

Topolánek: Jen dohoda více stran
Pokud jde o nabídku Paroubka, že by vzal post šéfa Sněmovny, předseda ODS Topolánek ve čtvrtek večer prohlásil: "Pokud by jeho krok byl součástí nějaké komplexní dohody demokratických stran, tak by mohl vést k řešení situace."

Sociální demokraté ale zatím o žádnou dohodu více stran nestáli. Navíc pro ODS není průchodná ani jedna varianta, o které socialisté mluví - tedy ani velká koalice s ČSSD ani menšinová vláda ODS tolerovaná ČSSD. A už vůbec nechce ODS nic slyšet o nějakém exkluzivním jednání jen s ČSSD.

Topolánek oznámil, že bude jednat se všemi demokratickými stranami, v pondělí začne s KDU-ČSL. "Tak abychom ve středu mohli podat určitou mezizprávu panu prezidentovi," prohlásil Topolánek. Podle dobře informovaného zdroje ale začne premiér s lidovci jednat už během pátku.

Vše tedy zatím nasvědčuje tomu, že ODS přinejmenším zpočátku půjde podobnou cestou jako po parlamentních volbách - tedy cestou trojkoalice. 

Jak chce ale v takovém případě premiér získat důvěru Sněmovny? "Chcete po mně, abych se vyjádřil k něčemu, co ještě nevím, protože ta jednání nezačala," odpověděl na otázku jednoho z novinářů, zda si myslí, že nyní má větší šanci na úspěch.

"Paroubkovo vábení" ODS zatím nevyslyšela
Zástupci ODS Paroubkovu "vábení" - ve čtvrtek zesíleného o ochotu vzít šéfa Sněmovny - tedy pečlivě naslouchají, ale stále jsou velmi opatrní a zdrženliví. Svědčí o tom nejen Topolánkova reakce, ale i slova dalších občanských demokratů.

"To, že je ochoten se po pěti měsících přesunout na post předsedy Sněmovny, je posun. Na druhou stranu ta situace ale nemůže být tvořena diktátem pana Paroubka," řekl první místopředseda ODS Petr Nečas.

On i další lidé z vedení ODS v zákulisí totiž poukazují především na dvě věci - nechtějí, aby byl Paroubek ten, kdo bude říkat, podle jakých pravidel mají jednání o vládě probíhat, a také nebude ten, kdo si zajistí nějaké zvláštní, přednostní vyjednávání.

Zareagoval už i předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. A v jeho slovech byla cítit kapka ironie.

"Přeji panu Paroubkovi v tajných volbách předsedy dolní komory hodně štěstí. Jsem rád, že půjde do tajné volby a umožní svým poslancům konečně hlasovat," podotkl.

Poslanci ČSSD totiž dosud ve skutečnosti o šéfovi Sněmovny nehlasovali. Podle mnohých náznaků volební lístky neházeli do volební urny, aby tak dokázali, že nepodpořili kandidáty ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video