Paroplavba oslaví výročí zvláštními jízdami po Vltavě

Praha - Pražská paroplavební společnost bude o následujících víkendech pořádat zvláštní projížďky parníky Vltava a Vyšehrad. Jízdy se budou konat u příležitosti 135. výročí vzniku této společnosti, která v Praze a okolí provozuje osobní lodní dopravu. Historickým kolesovým parníkem po trase z Prahy do Mělníka, tedy na soutok řek Vltavy a Labe, se budou moci zájemci vydat v neděli 27. srpna.

Parník vypluje v sedm hodin z přístaviště na Rašínově nábřeží. Na trase nejstarší nepřetržitě provozované linky z Prahy do Slap uspořádá paroplavební společnost vyjížďku parníkem Vyšehrad o týden později, tedy v neděli 3. září.

Parník Vltava bude v sobotu a v neděli 2. a 3. září vždy odpoledne brázdit vody kanálu pražské Stromovky. Na parník se zájemci dostanou z přístaviště u Ekotechnického muzea, ve kterém se bude zároveň konat akce s názvem Víkend pod parou.

První úspěšný pokus zavést v Praze osobní lodní dopravu je spojen se založením Pražské paroplavební společnosti v roce 1865. Iniciátorem jejího vzniku by František Dittrich, pozdější pražský primátor, a byla zavedena jako ryze český podnik. První parník Praha společnost získala už v roce 1865. Poslední parníky společnost získala ve 40. letech, dva z nich jsou ještě v provozu. Jádro současného lodního parku ovšem tvoří osobní lodě.

Osobní lodní doprava provozovaná paroplavební společností se ve svých počátcích omezovala zejména na plavby po Praze a do Štěchovic, později byla ovšem rozšířena i do Mělníka na dolní Labe do Hřenska a na střední Labe až do Kostelce n. Labem a do Nymburka. Po finančních potížích, které měla společnost ve 30. let v ní získal podíl stát, jistou dobu přímo patřila Dopravnímu podniku hlavního města Prahy. Od roku 1992 je znovu soukromým podnikem a tato změna přinesla výrazné investice do rozvoje lodního parku do zkvalitnění služeb pro klienty.

 

Centrální přístaviště Pražské paroplavební společnosti na Rašínově nábřeží. (25. srpna 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video