Den otevřených dveří v pardubickém krematoriu.

Den otevřených dveří v pardubickém krematoriu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Krematorium ze Spalovače mrtvol ukázalo své útroby

  • 6
"Nic není v životě jisté, jenom smrt," pravil Karel Kopfrkingl ústy Rudolfa Hrušínského v legendárním filmu Spalovač mrtvol. Snímek natočil před 44 lety režisér Juraj Herz a jako kulisy z části posloužilo pardubické krematorium. V neděli mohli zájemci vidět jeho útroby.

A zájem o poněkud morbidní půlhodinovou prohlídku byl obrovský.

Kromě velké smuteční síně s osobitým osvětlením si ve filmu zahrály i dvě staré pece, které stojí přímo pod ní.

"Používaly se do roku 1995 a topilo se v nich koksem, což bylo hodně náročné," prozradila průvodkyně Ludmila Zlámalíková z pardubické Správy hřbitovů, zatímco návštěvníkům předváděla, jak zaměstnanci krematoria spouští katafalk z obřadní síně.

"Mám z toho trochu stísněný pocit. Trochu hodně. Ale je fajn to vidět. Film s Rudolfem Hrušínským byl totiž nezapomenutelný," konstatovala Jaroslava Hrubá, která na den otevřených dveří dorazila z Hradce Králové.

Kromě prostor, z nichž ve filmu doslova mrazilo, nechali zaměstnanci krematoria diváky nahlédnout i do míst, kde se uchovávají těla nebo kam pozůstalí nosí květiny.

Tečkou byla prohlídka nově přistavěné budovy se dvěma moderními plynovými pecemi.

"Jedna pec spálí osm až deset těl denně. Vozí je k nám i z jiných měst. Žár spálí všechno, včetně třeba zlata. Zůstávají jen například endoprotézy, které se pak ekologicky likvidují," uvedla Zlámalíková a ukázala návštěvníkům urnu s pořadovým číslem 302 228: "Tolik lidí tyto pece už spálily."

Prozradila také, jaké jsou v pohřebnictví nové trendy.

"Někteří lidé si z popela svých příbuzných nechávají zpracovávat různé skleněné předměty, třeba medailonky nebo vázičky. Dělá to tak zhruba polovina z nich," uvedla zaměstnankyně krematoria.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video