Překvapila mě rychlost nástupu druhé vlny, řekl bývalý ministr Vojtěch

  • 216
Bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha překvapila rychlost nástupu druhé vlny pandemie covidu-19, očekával ji až v průběhu října. Řekl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News. Exministr čelil kritice šéfa České lékařské komory Milana Kubka, že odměny zdravotníkům za jarní vlnu přichází až po půl roce. Podle Vojtěcha za to mohla složitá byrokracie.

„Překvapila mě rychlost. Od května či června jsem říkal, že druhá vlna přijde, osobně jsem však očekával, že přijde s vlnou respiračních chorob v průběhu října,“ řekl exministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News.

Podle Vojtěcha asi nikdo nečekal, že by druhá vlna na Čechy dolehla tak rychle a intenzivně. Pochybení na své straně však odmítá. „Udělali jsme maximum možného s týmem Chytré karantény a armádou,“ sdělil exministr. Prohlášení opozice, že vládní představitelé a zaměstnanci resortu byli v létě na dovolené a nic nedělali, nepovažuje za férovou, dodal exministr.

Letní rozvolňování opatření obhajoval Vojtěch tím, že se situace zlepšovala a byly hlášeny jen desítky případů denně. Některé regiony neměly v denních aktualizacích dokonce jediného nakaženého.

Exministr však připustil, že například v otázce nošení roušek na některých místech se mohlo rozhodnout jinak. „Je možné, že roušky jsme mohli zavést,“ řekl Vojtěch s dovětkem, že i v okolních zemích se rozvolňovalo, ale nyní v nich počty nakažených stoupají.

Odměny zdravotníkům za první vlnu po půl roce

Bývalý ministr reagoval také na ostrou kritiku od prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ohledně vyplácení odměn lékařům, kteří stáli v první linii během jarní vlny pandemie. Kubek označil Vojtěcha za „nepříliš schopného ministra“ a celou záležitost za „nevýslovnou trapnost“. „Je skutečně chucpe, že jsme uprostřed boje s druhou vlnou a ti, kteří bojovali v té první, nedostali peníze dodnes,“ nebral si servítky Kubek.

Vojtěch ohrozil životy tisíců zdravotníků, měl odejít už na jaře, míní Kubek

„Co říká pan Kubek, je naprostý nesmysl. Je vidět, že o tom nic neví a nikdy se o to moc nezajímal, ani na jaře,“ reagoval Vojtěch. Lékařům, kteří se starali o covidové pacienty, přišly podle exministra peníze od nemocnic už na jaře.

Proč ostatním zdravotníkům dorazily odměny až v listopadu, zdůvodňoval Vojtěch složitou byrokracií. „My jsme poté museli vypsat dotační program, protože to má nějaká rozpočtová pravidla. Dotační program musel takzvaně viset třicet dní. Do něj se mohly hlásit všechny nemocnice, žádostí bylo asi tři sta. Osmdesát procent žádostí mělo nějaké chyby, takže se musely opravovat, teprve pak se peníze mohly vyplatit,“ vysvětlil bývalý šéf resortu zdravotnictví.

Vojtěch: Blatného PES je vylepšením jarního systému

Aktuální ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek představil nový protiepidemický systém, zkráceně PES. Podle Vojtěcha to však není nic nového, je to pouze vylepšení systému, který existoval již na jaře. „Díky tomu, že je nyní více dat, se systém stále vylepšuje,“ řekl Vojtěch a vysvětlil, že během jarní vlny pandemie takové množství dat k dispozici nebylo.

Blatný ukázal systém PES. Celé Česko je v nejhorším stupni, uvolňování počká

K samotné postavě Blatného Vojtěch uvedl, že jej potkal na odborné konferenci, ale moc ho neznal. „Když post ministra zdravotnictví přijal, nabídl jsem mu pomoc,“ řekl bývalý šéf resortu. Blatného považuje za člověka, který situaci zvládá a nemá k němu výhrady.

Svoji misi na ministerstvu zdravotnictví již Vojtěch pokládá za uzavřenou. „Je tam odborný aparát, který se po mém odchodu prakticky nezměnil,“ řekl bývalý šéf resortu, v jehož čele jej ke konci září nahradil epidemiolog Roman Prymula. Ten však po skandálu, kdy byl v noci v restauraci, přestože podle vládních pravidel mají být tyto podniky zavřeny, ve funkci také skončil.

Vláda opatření rozvolnila, aby měla lajky na Facebooku

Prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza následně Vojtěchova slova v pořadu 360° Pavlíny Wolfové okomentoval. „Druhá vlna byla rychlá, protože jsme přes léto zahodili všechna opatření,“ řekl Prouza a připomněl, že v Německu či Rakousku lidé v letních měsících i nadále roušky nosili. „U nás opatření rozvolnili jen proto, aby vláda měla dost lajků na Facebooku,“ dodal prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu.

Prouza připomněl i situaci ze srpna, kdy Vojtěch napřed vystoupil před novináři s tím, že od začátku září se budou nově nosit roušky například v restauracích či kadeřnictvích, ale následně po schůzce s premiérem Andrejem Babišem od opatření ustoupil. „To byla zbabělost Adama Vojtěcha, který ustoupil svému premiérovi,“ řekl k obratu Prouza. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video