Diskuze

Psycholog: Co se děje, je experiment, jehož výsledky budeme zjišťovat řadu let

Život po pandemii už nebude jako dřív, říká v rozhovoru pro iDNES.cz klinický psycholog z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Radek Ptáček. „Mozek je v podstatě stroj na přizpůsobování. Jeho velkým úkolem je, aby nám pomohl přizpůsobit se určité situaci, to znamená zvláště vytvoření nových návyků,“ upozorňuje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Omg, takovou dobu tu tyhle kydy budou viset ... ?

0 0
možnosti

Nikdy nevěřme psychologům

0 0
možnosti

>> V moderní historii není jakýkoliv záznam o událostech, které bychom té současné mohli alespoň částečně přirovnat.

Co třeba války nebo Španělská chřipka? Tam těch obětí bylo ještě víc.

2 0
možnosti

P81e49t56r 60P43á59l43k56a

3. 5. 2021 13:51

obětí bylo jistě víc a výrazně. Ale nemyslím, že bychom měli k dispozici studie dopadů těch katastrof, možná s výjimkou dopadů na přeživší po holocaustu.

Ve dvacátých ani čtyřicátých letech na rozdíl ode dneška asi moc takových sociologicko - psychologických výzkumníků po světě neběhalo.

0 0
možnosti

J57a34n 16Z52e86m43a86n

3. 5. 2021 10:24

Souhlasím, že to, co se děje, bude předmětem dlouholetého výzkumu, ale jako psycholog si nemyslím, že jde o experiment (experimenty na lidech bez jejich souhlasu jsou v každém případě striktně zakázány!). Spíše jde zřejmě o jednu z nejrozsáhlejších případů masové psychózy (porucha myšlení) v dějinách lidstva, indukovanou navíc celkem naprosto zjevně malignantním groupthinkem diletantů a pseudoodborníků v pozicích veřejné moci a v médiích.

2 0
možnosti

Mame tomu rozumet tak, ze pandemie je vyplodem lidske mysli, a ze svetem misto viru hybe hysterie? A to jste udajne psycholog? 8-o

0 2
možnosti

Pandemie není o nedemokratičnosti a totalitě. Prostě opatření proti ní se musí vymáhat, jinak by se minula účinkem. Mimochodem naše Policie patří k těm benevolentnějším. Co se týče psychického ataku na obyvatelstvo, myslím si, že je daleko menší než např. psychický tlak v zaměstnání. Úplně mě vytáčí inzeráty zaměstnavatelů, kteří zdůrazňují tzv. odolnost vůči stresu. Do zaměstnání by měl člověk chodit pracovat a ne se stresovat.

3 2
možnosti

"Mozek je v podstatě stroj na přizpůsobován". Nedivím se, že si bolševická média vybrala právě tohoto " odborníka". Bolševik by si přál, abychom se jeho totalitnimu režimu a komunisticko-estébácké diktatuře natrvalo přizpůsobili. Kdo se nepodvolí, možná se dostane do rukou právě takových psychologů a psychiatrů. Stejně tomu bylo za komunismu. Experiment je opravdu do správné slovo, soudruzi už vám ten vzdor, svobodomyslnost a demokracii dostanou z hlavy.

2 3
možnosti

Á jé - "Děti, které byly nějak znevýhodněné, musí stát velmi pečlivě identifikovat a poskytnout jim dostatečnou podporu, aby mohly propad vyrovnat." To se zas bude integrovat ostošest.

1 1
možnosti

Perfektní rozhovor, pan Ptáček byl objektivní a mluvil o různých skupinách a reakcích lidí. Nevybral si jednu skupinu a nesnažil se její zkušenost přetáhnout na celou společnost a "plašit". Děkuji :)

6 1
možnosti

Prázdná slova pronáší. Kromě toho jako lékař mluví o (neexistující) pandemii, ale ani nezmínil značný počet lidí, kteří se po tomto "experimentu" už nebudou cítit stávajícím režimem zastoupeni či chráněni apod.

1 5
možnosti
Foto

Tak jak se to vezme, že?

0 0
možnosti

M45a90r17c10e42l 60S37u14p

1. 5. 2021 23:26

Tak oni tady ve vládním plátku vyšťourali i psychologa, aby na zakázku zbagatelizoval problémy, které vytváří dlouhotrvající přísná vládní opatření !

Se divim, že nám ještě nevysvětluje, jak je ta sociální izolace prospěšná a vlastně fajn.

Já si myslím, že člověk je svým založením tvor společenský a samotka je jeden z nejhorších druhů trestu, který má na člověka devastační účinek.

4 14
možnosti

Neptejte se psychologu, ptejte se historiku. Po kazde devastujici kalamite v historii lidstva nasleduje obdobi euforie a ekonomickeho rustu. Lidi se raduji, ze uz je jim zase dobre a na utrapy zapominaji ve viru vselijakych radosti. Vic vedet nepotrebujeme.

5 0
možnosti