Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medvídek, který nikdy nepřiletí. Praha o pandy usilovala marně

  0:01
Kdo může za to, že Česko nebude mít pandu ve výběhu? Prezident se pře s ředitelem Zoo Praha. Podle Miroslava Bobka Miloš Zeman o pandu v Číně nepožádal. Prezident následně reagoval, že „tu není od toho, aby jednal o zvířatech, ale o lidech“. Příběh černobílého medvídka tak jde do neslavného finále.
Panda velká

Panda velká | foto: MF DNES

Pokud chce někdo vidět pandu, musí za ní zajet do Vídně. Tady u pandince v zoologické zahradě schönbrunského zámku začíná a asi i končí „pandagate“, příběh českého snu o černobílém medvědu, žvýkajícím bambus.

Právě při výletu do Vídně, když stál frontu před výběhem, napadlo tehdy ještě ministra financí Andreje Babiše, že by si mohl na farmu Čapí hnízdo páreček pand přivézt, aby s dětmi nemusel za pandou jezdit. Svůj plán tehdy svěřil médiím. „V Čechách ještě nemáme pandu. Když půjdu do důchodu, budu na ni koukat, jak okusuje ten bambus, a budu klidnej, až vypadnu z politiky,“ žertoval tehdy Babiš pro server iDNES.CZ. Ale ukázalo se, že je to nereálné i pro miliardáře. Proto podpořil snahu ředitele pražské zoo Miroslava Bobka získat tuhle zvířecí celebritu pro trojskou zahradu.

Sehnat pandu ale není jen tak. Nedá se koupit ani se pro ni nedá zajet do Číny a tam si ji odchytit nebo ji s nějakou jinou zoo vyměnit za rodinku surikat, dvě žirafy a malou gorilu. Čínská vláda totiž provozuje něco, čemu se říká „pandí diplomacie“. Panda je úspěšným nástrojem čínské zahraniční politiky. O zapůjčení rozhoduje přímo čínský prezident, proto když někam přijede dalajláma, daná země riskuje, že o pandu (pokud ji samozřejmě má) přijde.

Zeman: Za zapůjčení pandy bych se přimluvil, šéf zoo o ní ale nejednal

A řada politiků si dobře rozmyslí, jestli jim selfíčko s dalajlámou nebo nějakým disidentem stojí za smutné tváře dětí jeho voličů. Pro příklad není potřeba chodit daleko, v roce 2013 navštívil Rakousko tibetský dalajláma. Peking ihned pohrozil tím, že si medvědy odveze. Vídeň reagovala přesně tak, jak Peking čekal. Vídeňští diplomaté hned ujistili ty čínské, že návštěva duchovního vůdce okupované země nic nemění na její podpoře územní nedělitelnosti Číny.

Zatím naposledy vyslala Čína černobílé diplomaty do Finska. Loni podepsal prezident Si Ťin-pching smlouvu a Finové je od Číňanů dostali jako dárek ke sto letům nezávislosti. Ostatně Finsko bylo první západní zemí, která navázala politické vztahy s komunistickou Čínou v roce 1950.

V moderních dějinách jako první využil pandí diplomacii čínský nacionalistický prezident Čankajšek, když v roce 1941 daroval do New Yorku medvědí páreček jako poděkování za americkou podporu ve válce proti Japonsku. Jeho komunističtí protivníci, kteří ho po 2. světové válce vyhnali na Tchaj-wan, v jeho vynálezu pokračovali.

Pandy jsou ale jen pronajaté, přičemž cena pronájmu se liší případ od případu. Nezřídka jde ale o skutečně velké peníze. Spojené státy platí milion dolarů ročně.

Zájemci o jejich získání musí splnit vše, co Číňanům a jejich pandám na očích uvidí. Musí jim nabídnout prvotřídní infrastrukturu v podobě pavilonu připomínajícího palác, vysoké platy pro čínské experty a musí smluvně zajistit, že medvíďata, ale i cokoliv jiného, jako třeba pandí sperma, krev, srst nebo pandí mrtvola, nadále zůstává majetkem Čínské lidové republiky.

Praha se snažila. Ale málo

Zhruba ve dvou desítkách zoologických zahrad po celém světě momentálně žije asi padesátka pand. V Evropě mají kromě Rakušanů svou pandu i v Berlíně, ve Francii, v Nizozemsku a Španělsku.

Nestačí ale čekat, až vám čínský prezident ikonické zvíře přiveze. Žadatel musí takříkajíc vyjít štěstíčku naproti. Praha za primátorky Adriany Krnáčové přijala memorandum o spolupráci mezi hlavním městem a Pekingem, kde byla i kritizovaná preambule o jednotné Číně. Primátorka také byla v Číně a o pandě jednala. Hlavní město už začalo plánovat mimořádný pavilon. Podle ředitele Miroslava Bobka to je běžná praxe, Číňané chtějí vědět, kam panda přijde a jak tam oni bude postaráno.

Za minulé pražské koalice také ustalo do té doby běžné vyvěšování tibetské vlajky na budově magistrátu. Podle tehdejší opozice právě proto, aby město nedráždilo Číňany a nepokazilo si šanci.

Pandy nebudou. Zeman si o ně neřekl a Praha je nechce, oznámil šéf zoo

Český sen o párečku černobílých medvědů se začal rozplývat tento týden. „Přípravy se před několika měsíci pozastavily z toho důvodu, že prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ uvedl na svém facebookovém účtu Bobek.

Reakce Hradu přišla nečekaně rychle. „Prezident tady není od toho, aby jednal o zvířatech, ale o lidech,“ uvedl Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem. Podle něj měl jednat především ředitel zoo. „Rád bych se přimluvil, kdyby toto jednání bylo neúspěšné, ale pokud vím, on ani nejednal,“ dodal Zeman.

S tím Bobek nesouhlasí. „Panda velká skutečně není zvířetem, o jehož poskytnutí spolu mohou jednat pouze ředitelé zoologických zahrad nebo primátoři příslušných měst,“ uvedl Bobek. Pravidla pandí diplomacie jsou podle něj jasná – hlava státu se domlouvá se svým protějškem. Bobek také potvrdil, že o pandě v Číně jednal – jak on, tak zástupci hlavního města.

Jenže teď po volbách přišli noví zástupci Prahy. „Neodmítáme umístění pandy do pražské zoo, pan prezident nepožádal, a tak my nemáme co řešit,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib. Stejně mluví i radní Petr Hlubuček, který má zoo v gesci. Panda dnes není podle něj na pořadu dne. „Panda by Zoo Praha jistě slušela, ale proč platit Číně 20 milionů ročně za pronájem, když Čína ty peníze nejspíš použije na průmyslovou špionáž proti nám, jak uvádějí zprávy BIS. Radši budeme chovat gorily...“ uvedl na svém twitterovém účtě Hlubuček.

Palác jménem pandinec

Zatím není jasné, jaký bude další osud připravovaného pandince. Ten má vyrůst na místě výběhu ledních medvědů a sousedního výběhu klokanů. Stavba, kterou Číňané podmiňují zapůjčení ikonických černobílých medvědů, přijde na 200 milionů.

V urbanisticko-architektonické soutěži zvítězil projekt společnosti AND. Součástí komplexu měla být čínská restaurace s výhledem na Prahu, prodejna suvenýrů nebo expozice dalšího mimořádně vzácného druhu – langurů čínských, takzvaných zlatých opic.

Projekt pavilonu potvrzuje výjimečnost pand. V pavilonu měly mít veškeré možné pohodlí. K jejich ochlazení mělo sloužit brouzdaliště a potok, ve výběhu měla být tráva a zeleň, jež umožní udržet chladnější mikroklima. Vítězný návrh počítá s různými šplhacími konstrukcemi a kmeny. Součástí komplexu měla být i veterinární ošetřovna s malým operačním sálem a laboratoří určená jen pro pandy. Zoo už na počátku projektu avizovala, že pokud se nepodaří získat pandu, do pavilonu se může nastěhovat indický medvěd pyskatý.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...