Nejnavštěvovanější státní památkou je v roce 2012 zámek v Lednici (ilustrační foto).

Nejnavštěvovanější státní památkou je v roce 2012 zámek v Lednici (ilustrační foto). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Hrady a zámky letos přilákaly čtyři miliony lidí, nejvíc bylo v Lednici

  • 13
Téměř čtyři miliony návštěvníků zatím letos navštívily státní hrady a zámky. Nejvíc dorazilo do zámku v Lednici, do konce roku jej ale pravděpodobně předstihne Český Krumlov, informoval v pondělí Národní památkový ústav.

Zhruba sto památek, které Národní památkový ústav (NPÚ) spravuje, od ledna do září navštívilo 3,94 milionu lidí. Oproti stejnému období v loňském roce je to o přibližně 68 tisíc méně.

NPÚ ale přesto hodnotí letošní návštěvnost pozitivně. "Hlavní sezóna byla velmi dobrá, a to především díky českým návštěvníkům. Neodradilo je ani letošní velmi teplé počasí," uvedla generální ředitelka Naďa Goryczková.

Za mírný pokles může podle ní to, že o loňských letních prázdninách bylo velmi chladno a deštivo, a lidé proto místo na koupaliště více chodili na hrady a zámky. 

Na lednický zámek dorazilo 286 tisíc návštěvníků, hrad a zámek v Českém Krumlově si prohlédlo 273 tisíc lidí. V jihočeské památce ale budou probíhat i zimní prohlídky, které číslo zvýší. Řada památek se otevře i během adventu. Celkem se do konce roku návštěvnost podle odhadů zvedne na přibližně 4,25 milionu lidí.

K dalším oblíbeným cílům letos patřila Hluboká nad Vltavou, Karlštejn, Kroměříž, Konopiště, Trosky, Bouzov, Sychrov či Křivoklát.

Oproti loňsku se snížily tržby z hradů a zámků o 7 milionů na 393 milionů korun. "Vrchol návštěvnosti byl v letech 2006 a 2007, vrchol tržeb loni," doplnil náměstek ředitelky pro správu památkových objektů Petr Svoboda. Podle Goryczkové letos také mírně ubylo filmových natáčení v prostorách hradů a zámků.

Podle karlštejnského kastelána Jaromíra Kubů se kvůli snaze neztratit návštěvníky prodlužuje otevírací doba či přidávají další prohlídkové okruhy. "Oproti době před deseti lety také musíme dělat více doprovodných aktivit," uvedl Kubů. Další kasteláni si všímají rostoucího počtu poučenějších návštěvníků, kteří na památce tráví více času a utrácí více peněz. Stoupá prý i počet rodin s malými dětmi.

Na státních památkách se letos konaly desítky akcí věnovaných šlechtickému rodu Pernštejnů. Na začátku září se na osmdesáti objektech uskutečnila Hradozámecká noc. Příští rok NPÚ chystá téma francouzské šlechty na českých památkách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video