Monika Pajerová založila občanské sdružení Ano pro Evropu.

Monika Pajerová založila občanské sdružení Ano pro Evropu. | foto: Dan Materna, MF DNES

Pajerová: Na politický zápas teď nemám žaludek

  • 35
Mluvčí studentského hnutí 1989 Monika Pajerová se v on-line rozhovoru dotkla politiky i občanského sdružení ANO pro Evropu. Dodala, že má ráda hokej a leze po kolenou za svým synkem. Ve volbách kandidovat nehodlá. "Na politický zápas všech proti všem teď nějak nemám žaludek."

Odpovědi Moniky Pajerové najdete ZDE

"Velice bych si přála, aby byl kartel velkých stran narušen dvěma uskupeními - liberály, kteří by nabídli alternativu pro voliče od středu doprava a zelenými, kteří by poskytli nabídku od středu nalevo," řekla Monika Pajerová.

Podle ní by tato uskupení mohla dobře spolupracovat. "Na Evropě, ochraně životního prostředí, ženské otázce, podpoře školství a vědy... Tak jak je tomu např. v Evropském parlamentu," míní.
 
Několik otázek se dotklo vzrůstajících preferencí KSČM. "Nemám z toho radost," odpověděla někdejší studentská mluvčí a vyzdvihla iniciativu senátorů, kteří usilují o zákaz komunistické strany.
 
"Jedna z věcí, v kterých se studentské hnutí v roce 1989 nemýlilo, byla, že vůči komunistům se mělo postupovat rázněji. Dostali jsme tím pádem nálepku radikálů. Není ovšem pozdě a iniciativa senátorů Štětiny a Mejstříka je důležitá."

Připomněla i heslo Občanského fóra. "Heslo ´S námi zpět do Evropy´ jsem brala vždy hodně vážně, proto jsem šla do diplomacie, do Rady Evropy... Když bude u nás evropské kulturní prostředí, i naše politika vnitřní snad bude vypadat lépe. Tomu chci pomáhat."

Nejdůležitější zážitek
"Já mám vlastně ten 17. listopad v hlavě jako asi nejdůležitější zážitek svého života a je fakt, že vždycky potom, když jsem tak trochu ztrácela naději nebo měla pocit, že věci nejdou tak, jak jsme si tehdy společně představovali, tak se k tomu sedmnáctému vracím," řekla Monika Pajerová v roce 1999 v debatě České televize.

"A nakonec si vždycky říkám, že to hlavní, co jsme chtěli, to se nám svým způsobem podařilo," dodala. Své zkušenosti z roku 1989 shrnula Monika Pajerová v knize Studenti psali revoluci. - více zde

Jedna strana za druhou
Studium moderní filologie završila Monika Pajerová v roce 1991 doktorátem. V té době už pracovala na Ministerstvu zahraničních věcí, do roku 1994 působila jako kulturní atašé na českém velvyslanectví v Paříži.

V letech 1994-1998 se stala administrátorkou kulturního výboru rady Evropy ve Štrasburku. Poté vedla tiskový odbor ministerstva zahraničí. A pak už začíná její kariéra zakladatelky politických stran.

V roce 2001 založila Monika Pajerová spolu bývalým místopředsedou Unie Svobody Jiřím Lobkowitzem Cestu změny. Záhy se spolu nepohodli, Pajerová ze strany odešla a začátkem roku 2002 založila stranu Naděje.

V současnosti je předsedkyní občanského sdružení Ano pro Evropu, které založila společně se Svatoplukem Karáskem a Slavomilem Hubálkem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video