Ve středu v Česku panovaly vysoké teploty, někde i padly teplotní rekordy.

Ve středu v Česku panovaly vysoké teploty, někde i padly teplotní rekordy. | foto: Petr Topič, iDNES.cz

V Česku padaly teplotní rekordy, na Moravě bylo přes 22 stupňů

  • 4
Středeční počasí přineslo velmi vysoké teploty a před výrazným ochlazením, které přijde ve čtvrtek, vystoupala rtuť teploměru nad dvacet stupňů. Na některých místech dokonce padly teplotní rekordy.

Největší teplo bylo v Ivanovicích na Hané. Meteorologové tam naměřili 22,3 stupně Celsia. Padl tak rekord z roku 1968, kdy teploměr ukazoval 20,8 stupně.

Na konci března překvapilo teplo i jiná místa v republice. V Bělotíně vyšplhala rtuť teploměru na 20,2 stupně, což je o 2,2 stupně víc než při předešlém rekordu z roku 2003. Meteorologové v Husinci a v Brně-Tuřanech naměřili hodnoty 20,1 a 20,5 stupně, které překonaly teploty z roku 1974.

Podle předpovědi je ale dnes poslední teplý den před výrazným ochlazením, které do Česka přijde už ve čtvrtek. Víkend bude oproti předešlému diametrálně odlišný. Meteorologové hlásí teplotní maxima od pěti do devíti stupňů a častý déšť. Ve vyšších polohách očekávají srážky sněhové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video