Uprchlíci nastupují do vlaku na chorvatsko - maďarské hranici (23. září 2015)

Uprchlíci nastupují do vlaku na chorvatsko - maďarské hranici (23. září 2015) | foto: Reuters

Padesát českých policistů bude střežit hranice v Maďarsku, rozhodla vláda

  • 17
Vláda v pondělí schválila odeslání padesáti policistů do Maďarska, kde pomohou se zvládnutím uprchlické krize a střežením vnější schengenské hranice. Informaci potvrdil redakci iDNES.cz Lukáš Kantor z tiskového odboru Úřadu vlády.

„Padesát českých policistů se zapojí do ostrahy hranic schengenského prostoru v Maďarsku. Čeští policisté se vydávají na maďarsko-srbské hranice,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Policisté budou mít na starosti hlídkovou činnost v týmech s maďarskými vojáky a policisty.

Podle Macalíkové se pomoc českých policistů v rámci Visegrádské čtyřky dohadovala několik týdnů. „Již během letošní návštěvy policejního prezidenta v Maďarsku byla možnost zapojení českých policistů nastíněna,“ zmínila mluvčí.

Podrobnosti odjezdu českých policistů se podle ní dolaďují, odcestovat by měli koncem října nebo na začátku listopadu. Jejich mise potrvá do poloviny prosince. Od minulého týdne v Maďarsku pomáhají dvě desítky českých vojáků (více o jejich vyslání čtěte zde).

K podobnému opatření přistoupilo Slovensko, které do Maďarska také poslalo 50 policistů. Dorazili již minulý týden, podle kabinetu Roberta Fica jde o podporu partnera v rámci Visegrádské čtyřky (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video