Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nemocnicím chybí personál. Omezují péči, pacienty často nemají kam uložit

  • 298
Zdravotní péče se kvůli nedostatku lékařů a sester v některých českých nemocnicích v posledních letech omezuje. Jak zjistila MF DNES, pacienti jsou například místo hospitalizace ošetřeni ambulantně a posíláni domů. Oficiálně se přitom tvrdí, že k žádným výrazným změnám nedochází a kvalita péče ohrožena není.

Největší nedostatek doktorů a sester se týká především interny, gynekologie a pediatrie. Situace je přitom nejhorší na severozápadě Čech v krajích, které sousedí s Německem.

Přestože podle ministerstva zdravotnictví v jím řízených nemocnicích „nedošlo k žádné zásadní redukci lůžek, tím méně k uzavírání oddělení“, a nedochází k omezení zdravotní péče, markantní zhoršení dostupnosti péče hlásí například Liberecký kraj. Nemocnice ve Frýdlantu zrušila před několika měsíci lůžkovou internu a letos na jaře i akutní internu, která fungovala jako pohotovost.

Život ve vsích na Frýdlantsku se tak podle tamních obyvatel jednoznačně zhoršil. Pacienti musí jezdit s akutními obtížemi do 40 až 45 kilometrů vzdálené nemocnice v Liberci.

Omezení péče se nejvíce dotýká lidí bez možnosti vlastní dopravy, kterých žije v regionu hodně.

„Pokud takového člověka postihne o víkendu nebo v noci například akutní dušnost a přivolaný lékař záchranné služby ho nechá sanitkou odvézt do liberecké nemocnice, kde je zaléčen během dvou hodin, je pro něj velmi složité dostat se v nočních hodinách zpět domů,“ uvedla pro MF DNES starostka frýdlantské obce Bulovka Romana Šidlová.

Dodala, že pacient může požádat o zajištění dopravy v nemocnici, ale musí vyčkat i několik hodin na uvolnění a příjezd sanitky

Pacient má sbalené kufry do nemocnice, ale jde domů

Špatná situace je také v dalších krajích. Například na interně v Trutnově na Královéhradecku - oficiálně nemocnice tvrdí, že k žádnému omezení péče nedochází.

„Loni byla uzavřena část lůžek na interním oddělení, ale péči o pacienty pokrývají ostatní oddělení nemocnice, žádní pacienti nejsou odmítnuti,“ uvedlo vedení nemocnice.

Ve skutečnosti nemocnice omezila kvůli nedostatku sester provoz interního oddělení tak, že pacienti, které by jindy nemocnice hospitalizovala, nyní ošetřuje ambulantně a posílá je domů.

„Provoz interny se kvůli nedostatku sester znatelně omezil. Není pravda, co říká vedení, že nedochází k žádné změně péče. Na interně se snížil počet hospitalizací, protože nemají pacienty kam položit. Narůstá počet ambulantních ošetření, lékaři dobře zvažují, koho vůbec hospitalizují,“ svěřil se redakci MF DNES zaměstnanec nemocnice.

Dodal, že pacient přijde do nemocnice s taškou, ale pošlou ho domů. „V některých případech to může být na úkor jeho zdravotního stavu,“ uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue