ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Část zdravotníků přišla o odměny, snížily se platby za covidová lůžka

  • 382
Poté, co nová úhradová vyhláška snížila platby za pacienty na covidových lůžkách, přestala některá oddělení vyplácet zdravotníkům příplatky. Asociace nemocnic usiluje o schůzku s ministrem zdravotnictví Janem Blatným, který může předložit vládě návrh kompenzačního zákona. Informoval o tom Radiožurnál.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podle nové úhradové vyhlášky snížila kompenzace za pacienty na intenzivním lůžku o třetinu a na standardním úplně.

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha jsou nyní zdravotníci placeni podle výkonů. „Musíme řešit epidemii a nemůžeme dělat maximální výkony, za které bychom dostali zaplaceno. Potřebujeme platby za covidové pacienty, které ošetřujeme,“ řekl.

Příplatky snížila necelá polovina Radiožurnálem oslovených nemocnic, mezi nimi například Thomayerova, jihlavská nemocnice nebo nemocnice v Kroměříži. 

Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev k tomu uvedl, že její zdravotníci měli v rámci Vysočiny doposud nejvyšší příplatky. Dodal, že nyní také došlo k zastropování péče. „Po dvaceti dnech na intenzivním lůžku už pojišťovna nepovažuje pacienta za covidového a kompenzaci nevyplácí. Takhle pojišťovny pracují, protože nerozumí provozu,“ uvedl.

Ředitelka kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová k tomu řekla, že zrušení příplatků nestihla oznámit. Bonusy podle ní dostanou zdravotníci se zpožděním, protože je nemocnice začne vyplácet kvartálně. „Poprvé budou vyplaceny 20. dubna,“ dodává.

Příplatky nedostávají ani zdravotníci českobudějovické nemocnice, ale vyplaceny by jim měly být zpětně. Předseda zdravotnických odborů Jan Šusta potvrdil, že se o tom jedná. „Zaměstnanci na covidových odděleních příplatky dostanou, teď řešíme kolik a kdy,“ míní.

Snižovat nebudou například nemocnice v Trutnově nebo Náchodě. Podle mluvčí zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové jsou zdravotníci jediní, kteří ještě drží situaci tak nějak v normálu. „Kdyby začaly sestřičky dávat výpovědi, tak to můžeme zavřít,“ okomentovala situaci.

S prudkým nárůstem pacientů se totiž zvýšily náklady pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví tak schválilo nižší platby. Změnit úhradovou vyhlášku ale ministerstvo nemůže, zákon o kompenzacích by podle mluvčí Barbory Peterové musel přijmout parlament.

Jak však podotýká Velev, který je zároveň místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic, je to ministerstvo zdravotnictví, které připravuje vyhlášky. „Podnět musí přijít od nich. Návrh kompenzačního zákona předkládá vládě ministr zdravotnictví,“ podotkl.

Asociace nemocnic proto usilují o schůzku s ministrem zdravotnictví Janem Blatným, na které chtějí právě přípravu zákona o kompenzacích a kompenzační vyhlášku probrat. Podle Peterové se připravuje na konec února.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video