Jana Černochová (vpravo) - nová superstar pražské ODS.

Jana Černochová (vpravo) - nová superstar pražské ODS. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Ovládnou ženy vedení Sněmovny?

  • 72
Poslaneckou sněmovnu pravděpodobně příští čtyři roky povede sociální demokrat. Opatrně se na tom shodla budoucí vládní koalice. Mluví se o Bohuslavu Sobotkovi. Přece jen, ČSSD volby vyhrála, i když jí to není moc platné a zůstane v opozičních lavicích.

Papírově tak zůstávají čtyři volná místa místopředsedů. Ale bude jich méně. ODS, TOP 09 i Věci veřejné se totiž shodly, že počet funkcí ve Sněmovně sníží. Na pět, možná čtyři.

Kdyby zůstala jen tři křesla místopředsedů, získala by asi každá ze tří jmenovaných stran jedno. Partaje se totiž shodly ještě na něčem: že tam nechtějí komunistu.

Až dosud byl přitom místopředsedou šéf komunistů Vojtěch Filip. KSČM ale zastoupení ve vedení podle všeho ztratí.

A kdo by mohl křesla v čele Sněmovny obsadit? Jisté je jen jedno: lidé, kteří nebudou ve vládě, tedy žádní adepti na budoucí ministry a ministryně.

Němcová, Černochová, Klasnová

V ODS jsou na pozici místopředsedkyně Sněmovny dvě horké kandidátky. Miroslava Němcová, která jí byla i v minulém volebním období, nebo nová hvězda ODS Jana Černochová, současná starostka Prahy 2.

Je pravděpodobné, že jedna z nich bude ve vládě a druhá právě v čele Sněmovny.

Zvolte Miss parlament

Která ze 44 nových poslankyň je nejkrásnější?

U dalších dvou stran, které se budou podle dosavadního vývoje povolebních jednání podílet na vládě, to tak jasné není.

Za Věci veřejné by to mohla být jedna z místopředsedkyň strany. Předseda Radek John i mecenáš Vít Bárta budou asi ve vládě.

Kdyby však Bártu ostatní strany nechtěly, jak naznačily, když podle některých informací usiloval o pozici ministra vnitra, mohl by být v předsednictvu Sněmovny on.

A podobně nejasné je to v případě TOP 09. Je téměř jisté, že předseda Karel Schwarzenberg bude ministrem zahraničí. A ministrem bude asi i Miroslav Kalousek.

Vadilo by vám, kdyby ve vedení Poslanecké sněmovny byly jen ženy?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 23. června 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 5697
ANO
ANO 2234

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video