Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volba plná dohadů. Bylo by fér ověřit všechny podpisy, míní sociolog

  17:21
Zdůvodněním vyřazení tří prezidentských kandidátů si úředníci ministerstva vnitra zadělali na posměch voličů i údiv matematiků a právníků. Cestu z prezidentské šlamastyky bude hledat Nejvyšší správní soud. Podle sociologa Daniela Prokopa by bylo fér ověřit raději všechny podpisy tří vyřazených kandidátů.

Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková a Tomio Okamura | foto: Koláž - iDNES.cz

Už jste slyšeli? "Průměrné IQ zaměstnanců ministerstva vnitra je 160. Kontrolovaly se dva vzorky, u jednoho vyšlo 90 a u druhého 70." Nebo tenhle: "Smíchejte tři panáky tvrdého alkoholu a dostanete 120procentní superchlast."

Vtípků na účet úředníků, kteří pochybnou metodou vyřadili z prezidentské volby Janu Bobošíkovou, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamuru, se rojí celá řada. Úředníci totiž sečetli procentuální chybovost u každého ze dvou vzorků, prohlásili to za celkovou chybu a poslali tři zmíněné kandidáty pod hranici 50 tisíc nezbytných podpisů (více zde). Postup kritizovali matematici i právníci.

Co se děje kolem volby

  • Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura oznámili, že se kvůli vyřazení obrátí na Nejvyšší správní soud.
  • Jana Bobošíková nejprve požádala vnitro, ať hlasy přepočítá. Úřad to odmítl. I Bobošíková zvažuje soud.
  • Premiér Petr Nečas a ministr vnitra Jan Kubice se ústy svých mluvčích odmítli k metodice kontroly vyjádřit až do soudního rozhodnutí. Ministr vnitra však nakonec své prohlášení v pondělí večer do médií rozeslal (více čtěte zde).
  • Volbu u Ústavního soudu napadl aktivista Lukáš Kohout. Kandidát Jiří Kesner (dodal 54 podpisů) se obrátil na Nejvyšší správní soud.

Od čtenářů si to vnitro "slízlo" nejen ve vtípcích, ale také v četných dotazech, proč úředníci chybovost obou vzorků nezprůměrovali. Či proč ke stanovení celkového počtu platných hlasů nepoužili procento dané podílem těch neplatných k sedmnácti tisícům (součet podpisů v obou vzorcích).

Zprůměrování není statisticky "čisté"

Sociolog Daniel Prokop varuje, že i tento postup má svá úskalí. "Slabých míst metod kontrol je tolik, že nelze s větší jistotou odhadnout, zda vyřazení kandidáti dosáhli či nedosáhli 50 tisíc podpisů," napsal pro iDNES.cz (jeho analýza je zde).

Vnitro (a zákon) například nezohledňují náhodnou statistickou odchylku. Celé se to počítá poměrně složitě, podstatné však je, že výsledek s určitou pravděpodobností říká, v jakém rozpětí hlasů se počet platných hlasů pro kandidáta nachází. Čím vyšší chceme pravděpodobnost, tím vyšší nám vyjde i ono rozpětí.

V případě Tomia Okamury například podle Prokopa platí, že s pravděpodobností 95 % činí chybovost podpisů v obou zkoumaných vzorcích 20,7 až 21,7 % (to rozpětí vzniká právě statistickou odchylkou).

Převedeno do absolutních čísel to znamená, že Okamura získal mezi 48 520 a 49 140 podpisy. Ale pozor: platí to jen v devatenácti ze dvaceti případů. V tom dvacátém je počet platných podpisů nad nebo pod zmíněným rozpětím.

Chyby v kontrole podpisů

Daniel Prokop

Sociolog Daniel Prokop říká, že se vnitro dopustilo vícero chyb. Výpovědní hodnotu kontrol ovlivnilo výběrem celých archů namísto jednotlivých podpisů. Ideální není ani způsob kontroly duplicit signatářů.

Patřičný prováděcí zákon by podle něj měl navíc stanovovat, jak velké riziko, že kandidát bude vyřazen neoprávněně, je ještě ústavně přijatelné.

"Chceme-li mít větší jistotu, musíme dále rozšiřovat interval, do něhož kandidátův zisk odhadujeme. Například s 99,9% jistotou by šlo usuzovat, že Okamura má ve skutečnosti něco mezi 48 300 až 49 350 hlasy," píše Prokop, podle něhož nejde statisticky s naprostou jistotou vyloučit, že Okamura a Dlouhý oněch padesát tisíc platných podpisů mají.

Vzorky nebyly vybrané náhodně. Ale nemusel to být úmysl

To ovšem není jediný problém. Se statistickou chybou totiž lze pracovat, jen pokud jsou podpisy ke kontrole vybrané skutečně náhodně. Jak ale tvrdí statistik Michal Škop ze sdružení Kohovolit.eu, je velmi nepravděpodobné, že by při skutečně náhodném výběru vzorků například u Jany Bobošíkové činila chybovost prvního vzorku 7,7 % a u druhého 11,5 %. Rozdíl by měl být menší.

"Je zřejmé, že postup ministerstva obsahuje vlivy, kvůli nimž se nejedná o zcela náhodný výběr podpisů a shodný postup kontroly. Ovlivnění přitom nemusí být záměrné," komentuje to Prokop. Získaná čísla podle něj ovlivnila skutečnost, že vnitro ke kontrole náhodně vybíralo nikoliv jednotlivé podpisy, ale celé archy. Tedy data od jednoho sběrače, z jednoho místa a podobně.

Dalších nepřesností se podle něj vnitro dopustilo při kontrole duplicity podpisů. "Pokud správní či Ústavní soud nebudou zkoumat jen formální naplnění prováděcího zákona (průměrovat místo sčítat), logika věci a spravedlnost velí, že minimálně u třech hraničních a vyloučených kandidátů by měl soud nařídit přezkum všech dodaných podpisů," uzavírá sociolog.

Univerzitní právník hájí postup, který vrací do hry Bobošíkovou

Proti postupu, který použilo ministerstvo vnitra, se ohradil i zakladatel oboru Právnické výpočty na brněnské Masarykově univerzitě Adam Ptašnik. Na rozdíl od sociologa Prokopa se zabývá formální stránkou věci - formulacemi ze zákona o volbě prezidenta a jejich výkladem.

Pohled advokáta

Celá argumentace Adama Ptašnika

Postup vnitra označuje z tohoto hlediska za nesprávný, zákon podle něj však nelze vykládat ani tak, že kontroloři použijí aritmetický průměr chybovostí obou vzorků. Tvrdí, že správné je sečíst absolutní počty vadných podpisů v obou vzorcích a tento součet vztáhnout k počtu všech podpisů v obou vzorcích (tedy k 17 000). "A toto procento lze vztáhnout na celek," říká Ptašnik.

V případě prezidentské volby by shodou okolností bylo z hlediska výsledku jedno, zda se použije zprůměrování chybovostí nebo Ptašnikův postup. Oba vzorky jsou totiž ze zákona stejně velké, takže výsledkem v obou případech je stejné číslo. U Jany Bobošíkové by toto číslo znamenalo, že je zpět ve hře, metu by překonala o zhruba 800 podpisů.

Ústavní soud musí chránit svobodnou politickou soutěž

Kandidáti se nyní jeden po druhém odvolávají k Nejvyššímu správnímu soudu a nelze vyloučit, že se v případě neúspěchu obrátí i na Ústavní soud. Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová o víkendu připomněla, že by při jiném výkladu znění prováděcího zákona mohl být počet vyřazených kandidátů jiný.

Dodala také, že soud při posuzování všech zákonů a pravidel týkajících se voleb musí především dbát na zajištění co nejsvobodnější politické soutěže. V případě sporů by se tak mohl přiklonit ke vrácení vyřazených kandidátů do hry.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Je to největší ohrožení Evropy, kriitzuje opět Babiš ve Sněmovně migrační pakt

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  9:22

Přímý přenos Tři a půl hodiny mimořádné schůze o migračním paktu Evropské schůze předsedovi opozičního hnutí ANO...

Zítkovi příznivci křičeli na soudkyni, vyvedli je. Aktivista k jednání nedorazil

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  8:54

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Dagestánci zadrželi čečenského ministra, Kadyrov zuřil. Nechal ho osvobodit komandem

19. dubna 2024  8:42

V ruském Dagestánu byl kvůli řízení v opilosti zadržen čečenský ministr pro mimořádné situace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...