Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček během tiskové konference

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček během tiskové konference | foto: Dan Materna, MAFRA

Historik: Hrad na Peroutku vytáhl text, za který musel do koncentráku

  • 2245
Hrad zveřejněním dalšího textu novináře Ferdinanda Peroutky podle znalců výrazně přestřelil. Gestapo totiž šéfredaktora Přítomnosti mimo jiné právě za tento článek plný jinotajů, psaný k Hitlerovým narozeninám, poslalo do koncentračního tábora Buchenwald. „I gestapo pochopilo to, co nepochopil pan Ovčáček,“ řekl iDNES.cz historik Martin Groman.

Peroutka v článku Dynamický život, který v Přítomnosti vyšel 26. dubna 1939, podle Gromana obratně poslal vzkaz Čechům doma i v zahraničí (více o zveřejnění článku na hradním webu čtěte zde).

„První část je vzkazem pro Beneše, další Čechy v exilu i anglickou a francouzskou vládu. Říká jim, nevěřte, že Němci se teď Hitlera vzdají, když jim vyplnil jejich denní i noční přání. Druhý vzkaz je určen pro ty, co zůstali doma: Nekolaborujte! Nečtěte Mein Kampf, obracejte se k českým klasikům!“ říká k textu Groman, odborník na dějiny žurnalistiky a člen Sdružení Ferdinanda Peroutky.

Lidovecký europoslanec žádá Ovčáčkovo odvolání

Europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL vyzval v reakci na pondělní zveřejnění Peroutkova článku prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby odvolal svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. "Pokud je někdo tak nevzdělaný a hloupý a označí za kolaborantský text fejeton, za který se někdo dostal do koncentračního tábora, musí okamžitě ve své funkci skončit," řekl ČTK Zdechovský.

Právě tento způsob psaní se ale Peroutkovi stal osudným. Z výslechu, který na Pankráci s Peroutkou vedl v době heydrichiády člen gestapa, je podle historika patrné, že nacisté smysl textu pochopili. „Gestapák v něm Peroutkovi říká: Pochopili jsme, že jste to psal dvojsmyslně. Toto psaní vás dostalo do koncentračního tábora,“ uvádí Groman a dodává: „I gestapo pochopilo to, co nepochopil pan Ovčáček.“

Hrad stejně jako u předchozích článků shrnul události, které vydání Peroutkova textu předcházely. V „kontextu“ ale chybí například to, že Peroutka byl krátce předtím zatčen a vězněn. „V březnu 1939, když přišli Němci do Prahy, Peroutku, ale i jiné intelektuály zatkli pro výstrahu. Několik dní je drželi, pak je pustili a sledovali,“ objasňuje Groman. Ani po propuštění Peroutka nezačal psát pro Němce. 

V té době se prý rozhodl psát dvojznačně a na hraně. Vydat článek k Hitlerovu výročí musely v dubnu 1939 všechny existující časopisy. „Jistě, Peroutka mohl takový text někomu zadat, uvést ho bez jména nebo pod pseudonymem, ale to nebyl jeho styl,“ vysvětlil Groman. 

Ovčáček považuje kritiku za účelovou

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček historikovy výroky považuje za účelové.  „F. Peroutka nejprve artikuloval druhorepublikovou politiku vlády Rudolfa Berana (viz Češi, Němci a židé), aby plynule navázal v protektorátě jasnou podporou politiky Háchova okruhu (viz Dynamický život nebo Povinnost je jasná). Tato pobřeznová iluze, kterou skvěle vystihuje heslo „Býti dobrým Čechem a spolehlivým příslušníkem Říše“, se definitivně zhroutila nejpozději v listopadu 1939,“ zveřejnil na Facebooku. Pominul přitom fakt, že Peroutka skončil v koncentračním táboře. 

Groman také připomenul, že novinář dostal v koncentráku nabídku od ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce a jednoho z nejmocnějších Němců v protektorátu K. H. Franka. Měl si vybrat, zda obnoví Přítomnost, ale bude v ní publikovat ideově zcela jinak zaměřené texty, nebo se vrátí do koncentračního tábora. „Vybral si Buchenwald,“ shrnul Peroutkův postoj Groman. 

S vydáváním Peroutkových článků, které mají dokázat novinářovo selhání a fascinaci nacismem, začal tiskový odbor Hradu poté, co prezident Miloš Zeman promluvil na toto téma na konferenci při příležitosti 70 let od osvobození Osvětimi a později při oficiální návštěvě v Ústeckém kraji. Ovčáček se také pokouší dohledat článek s názvem Hitler je gentleman, který Zeman připsal Peroutkovi, ale který podle znalců neexistuje. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue