ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petra Procházková, MF DNES

Opozice chce vyšetřovací komisi k otravě Bečvy, ČSSD se tomu nebrání

  • 88
TOP 09 bude požadovat zřízení vyšetřovací komise k havárii na Bečvě, kterou se zabývá i policie. Podporují to i poslanci ODS a KDU-ČSL a dokonce ani vládní sociální demokracie se tomu nebrání. Zřízení komise připustil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

To, že TOP 09 bude navrhovat zřízení komise, řekla před schůzí Sněmovny předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jak všichni vidíme, tak se situace nelíbí panu ministrovi vnitra, ale jak jsme slyšeli, tak policie na informace embargo neuvalila, jak se vymlouval ministr Brabec,“ řekla Pekarová Adamová.

Vadí jí, že není známo, kdy bude k dispozici znalecký posudek, který měl být k dispozici už v prosinci.

„To je ostuda. Nejenže ostuda, ale vzrůstají pochybnosti, je třeba říci jasné slovo. Budeme navrhovat zřízení vyšetřovací komise Sněmovny,“ uvedl také předseda ODS Petr Fiala.

Jinak to vidí komunisté, kteří mají dohodu o toleranci s vládním ANO. „Pokud koná policie, tak to není na místě,“ odmítl zřízení parlamentní vyšetřovací komise šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Nepřipadá nám normální, aby Poslanecká sněmovna vyšetřovala vyšetřování policie, které právě běží,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Poslanci mají řešit i návrh proti energetickým šmejdům

Poslanci by se v úterý měli začít zabývat novelou energetického zákona k ochraně spotřebitelů. Zavedla by registr zprostředkovatelů, který by měl z trhu z energiemi vyřadit takzvané „energetické šmejdy“, kteří se snaží podvést některé, zejména starší spoluobčany.

Smlouvy na dobu určitou na dodávky energií by podle novely energetického zákona nesměly být déle než na tři roky, obchodníci by nesměli navýšit cenu bez informování zákazníků a smlouvy se musely uzavírat výhradně písemně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video